Ezt a kalácsot húsvétra készítettem. Egy jó alaprecept, mely sok teret ad a fantáziának, kedvünkre ízesíthetjük, díszíthetjük. Finom reggeli egy jó matcha latte mellé. Nem csak húsvétra.
Az inspirációt Zizikalandjai csodás kuglófja adta, az alaprecepten csak icipicit módosítottam, inkább csak a fűszerezésben.
HOZZÁVALÓK A TÉSZTÁHOZ:
- 400 g finomliszt, szitálva
- 100 g teljeskiörlésű tönkölyliszt, szitálva
- 120 g kókuszvirág cukor + 1 teáskanál
- 30 g kókuszreszelék
- 30 g puha kókuszzsír vagy bio növényi margarin
- 300 ml (kókuszos) rízstej
- 1 csomag (7 g) szárított élesztő
- 1 marék arany mazsola
- 1 marék dió, kézzel összetörve, nagyobb darabokban
- fűszerek: 1/2 teáskanál kardamom, 1 tonkabab lereszelve, bourbon vanília rúd kikapart belseje, 1 bio citrom héja, csipet só
HOZZÁVALÓK A CSOKOLÁDÉ GANACHE-HOZ:
- 25 g kókuszzsír
- 4 ek natúr cukrozatlan kakaópor
- 8-10 ek agavé szirup
- kb. fél dl rízstej
- pici vanília por
ELKÉSZÍTÉS:
- Az élesztőt a langyos rízstejben egy kiskanál kókuszvirág cukorral felfuttatjuk 15 perc alatt
- Közben a leszitált liszteket minden többi összetevővel együtt összekeverjük majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejet.
- Alaposan összedolgozzuk, kézzel dagasztjuk.
- Picikét megmelegített, kikapcsolt sütőben letakarva kelesztjük egy órát.
- Miután megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk és egy nagy hengert formázunk belőle.
- Kissé megcsavarva szépen belehelyezzük a kör alakú, bio margarinnal vagy kókuszolajjal kikent kuglóf/kalács formába.
- A két végét, ahol találkozik alaposan nyomkodjuk össze, igazítsuk el, hogy ne nyíljon szét sütés közben.
- Így letakarva hagyjuk még 20 percet pihentetni
- Közben előmelegítjük a sütőt 170 fokra, alsó-felső sütéssel
- Körülbelül 25, legfeljebb 30 percig süssük (attól függ, milyen a forma)
- Miután megsült, hagyjuk kihűlni a formában majd borítsuk ki.
- A csokoládé ganache-hoz minden hozzávalót melegítsünk fel, majd csurgassuk/kenjük rá az elkészült kalácsra.
TÁLALÁS: Díszítsük például szárított rózsaszirommal vagy kókuszreszelékkel, magokkal.
EXTRA TIPP:
- Légy kreatív fűszerezés kapcsán, alakítsd saját ízlésed szerint.
- Ha túl száraznak találod a tésztát, nyugodtan önts hozzá még egy pici tejet, míg jól formázható lesz.
- Ha pedig túl ragacsos, tegyél hozzá egy pici lisztet. Elrontani valójában nem lehet.
- A csokoládé ganache esetében is légy rugalmas, attól függően mennyire szeretnél folyékony vagy sűrűbb krémet. Készítheted töményebbre, több kakaóval. Őszintén megmondom, én általában nem recept szerint sütök-főzök, így utólag elég nehéz volt leírni a pontos receptet a csokoládéhoz, körülbelüli arányokat írtam, de elrontani nem lehet, utólag minden korrigálható.
- Finom házi cukor- és adalékmentes eperlekvárral ettük, amit még én tettem el két évvel ezelőtt. Nem hogy nem romlott meg cukor és tartósítószer nélkül, de az idővel csak még finomabb, édesebbé vált.
Nekem kissé tömörebbre sikerült, nem lett olyan légies, mint Zita kuglófja, de így is nagyon finom volt.
Ha érdekelnek a hasonló témájú cikkek, szívesen olvasnál vegán receptekről és az egészséges, tiszta, növényi alapú táplálkozásról illetve szépségápolásról, kattints ide.
Tetszett a cikk? Segíts, hogy minél több nyitott szívű olvasóhoz eljuthasson. Lehet valakinek épp erre az információra van szüksége.
OSZD MEG és LIKE. Minden visszajelzésért hálás vagyok.
Köszönöm