Töltött burgonya – vegán, gluténmentes

Ez a recept valami isteni lett! Meglepő módon Noelnek, a kisfiamnak nem ízlett, pedig mindent imád benne! De egy finnyás 5 éves senkinek se vegye el a kedvét, mert mi és férjemmel odavoltunk érte! És Ti is odalesztek!

A recepthez hozzátartozik, hogy inkább iránymutatásnak, inspirációnak vegyétek, mert sajnos pontos arányokat nem jegyeztem fel – pedig felszoktam – és már másfél hónapja készítettem el.

Az első lépés, és mindennek az alapja egy jó “pörkölt alap”. Ezt a részt sosem érdemes kispórolni semmilyen raguból, mert nagyon sokat hozzáad az ízhez.

Na de lássuk a receptet! (Közben folyamatosan nézem a képet, hogy semmit se hagyjak ki belőle 😀 )

HOZZÁVALÓK 2,5 😛 személyre

  • 4 db nagy (fólia) burgonya
  • 1 közepes vöröshagyma felaprítva
  • 1 gerezd fokhagyma (fokhagymanyomón passzírozva)
  • 1 db nagy – vagy 2 kisebb – zellerszár (apró kockákra vágva)
  • 1 db nagy paradicsom kockákra vágva
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 1 db sárgarépa nagylyukú reszelőn lereszelve
  • 1-2 evőkanál olaj (én repcét használok)
  • 4 szelet növényi lapsajt (opcionális)
  • kb. 260 g főtt bab
  • kb. 260 g főtt lencse
  • 1 kk (füstölt) édes darált pirospaprika
  • só, bors
  • friss petrezselem felíprítva
  • növényi joghurt vagy tejföl

ELKÉSZÍTÉS

  1. A burgonyákat alaposan mosd meg, töröld szárazra (nem kell megpucolni) és szurkáld meg egy kicsit villával. Aztán előmelegített sütőbe tedd be és süsd puhára (ezt pontosan nem tudom megmondani mennyi idő, figyeljétek, de 200-220 fokon körülbelül 30-40 perc lesz)
  2. Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat majd közepes hőfokon dinszteld pár percig benne a felaprított vöröshagymát – pici sóval megszórhatod – majd add hozzá a fokhagymát, reszelt sárgarépát, zellerszárat, felkockázott paradicsomot, sűrített paradicsomot. Megint egy pici só (ettől levet eresztenek, jót tesz neki). Pár percig folyamatos kavargatás mellett dinszteld őket majd fedd le és még további 5-10 percig, amíg kicsit összeesik, összeérnek az ízek.
  3. Ha a zöldségek készen vannak, nem kell őket tovább párolni, szórd meg a füstölt pirospaprikával, keverj rajta egyet majd egyből add is hozzá a főtt babot és lencsét is. Ha nem adod egyből hozzá a babot, lencsét, húzd le a tűzről, nehogy megkeseredjen a pirospaprika. Használhatsz konzerv/üveges babot, lencsét, viszont akkor alaposan mosd és csöpögtesd le. Kóstold meg és sózd, borsozd még igény szerint.
  4. Ezen a ponton már csak össze kell főzni fedő alatt kb. 10 percig az egészet és készen is van a ragu.
  5. Ha már megsültek a burgonyák és nem tűzforró, vágd ketté, de ne egészen, hajtogasd bele a lapsajtot, ha van, majd kanalazz bele bőven a forró a raguból.
  6. Tálald sok friss petrezselyemmel és önts rá egy kis higított natúr joghurtot vagy tejfölt (növényi). A szószt ízesítheted kedved szerint még kis sóval, fokhagymával, citromlével, mi natúron ettük – azt hiszem 😛 .

Itt találsz egy remek natúrjoghurt receptet, de ma már szinte minden szupermarketben van növényi alternatíva.

Ha érdekelnek a hasonló témájú cikkek, szívesen olvasnál vegán receptekről és az egészséges, tiszta, növényi alapú táplálkozásról és szépségápolásról, kattints ide.

minie

Tetszett a cikk? Segíts, hogy minél  több nyitott szívű olvasóhoz eljuthasson. Lehet valakinek épp erre az információra van szüksége.

OSZD MEG és LIKE. Minden visszajelzésért, támogatásért hálás vagyok. 

Köszönöm