A legfinomabb növényi joghurt

Ha vegán vagy, esetleg csak kerülöd a tejtermékeket, paleo életmódot folytatsz, próbáld ki ezt a receptet. Egyszerűen isteni, sűrű, krémes, valódi tiszta joghurt.

Ezzel a recepttel az egyik kedves Feminie követő kérésének szeretnék kedveskedni, aki a vegán kőrözött bejegyzésemnél érdeklődött, hogyan készítem a kókuszjoghurtot. Úgy gondolom, sokatok kedvence lesz.

Nem mondom, hogy a joghurt egy olyan étel, ami nélkül nem tudnék létezni, de mióta megkóstoltam a Hideg Nyalat joghurtját… hát egyszerűen fantasztikus. Mint egy sűrű görög joghurt, krémes, lágy, egyszerűen tökéletes. Mivel volt időszak, amikor nem sokat jártam olyan helyen, ahol venni tudtam volna és nem szerettem volna rendszeresen kifizetni 6-700 Ft-ot 150 ml joghurtért, kikísérleteztem egy tökéletes joghurtot, ami nem marad el ízélményben a Hideg Nyalatos verziótól. Egyáltalán nem állítom, hogy az ne érné meg az árát, hiszen egyedülálló minőséget képvisel a piacon, viszont én tipikusan “csináld magad” típusú ember vagyok. Évek alatt már megszoktam, hogy mindent magunknak készítek itthon és nem vásárolunk kész ételt. Ezért igazán nem esik nehezemre összedobni egy kis kókuszjoghurtot. És ami a legjobb, azon felül, hogy én magam alkothatok, hogy 150 ml körülbelül 250 Ft-ra jön ki. Ha nem szeretnétek kísérletezni és inkább megvennétek, a Hideg Nyalatot kóstoljátok meg!

kokuszjoghurt_vegan_joghurt

Én beruháztam egy ilyen joghurtkészítő gépbe, mely már bőven behozta az árát és nagyon leegyszerűsíti a folyamatokat. Nekem megérte a befektetést. Van több féle, én szándékosan választottam ezt, mivel könnyebb, helytakarékosabb a tárolása, mivel csak egy 1 literes doboznyi nagyságú az egész. Vannak olyan gépek, melyek jóval nagyobbak, mert mondjuk 6-8 kisebb doboz van benne, előre porciózva a joghurtadagokat. Az én gépem egyébként a legegyszerűbb, legolcsóbb verzió és tökéletesen megfelel a célnak. Szóval nem érdemes drága gépekbe fektetni, azzal sem lesz finomabb a joghurtod 🙂 Hallottam már olyat is, aki dunsztba teszi az elkészült meleg joghurtját, ám ott tényleg figyelni kell a hőmérsékletet, ugyanis a jó joghurt titka a jó probiotikum és a megfelelő hőmérséklet. Túl hidegben nem szaporodnak, túl melegben pedig elpusztulnak a bacik.

Ami miatt én magam csinálom a fent említett okokon túl, az az, hogy a már említett Hideg Nyalat joghurton kívül tényleg nem kapni megfelelő minőségű joghurtot a piacon. Mi nem fogyasztunk szóját, ami a legtöbb növényi joghurt alapja, valamint tele van adalékokkal, cukorral. A Joya márkának van most egy új kókuszjoghurtja, ami elfogadható összetételű, szójamentes, de minőségben meg sem közelíti a saját készítésű joghurtot, ráadásul egy kis doboz 500 Ft-ba kerül.

kokuszjoghurt_vegan_joghurt

Na de lássuk a receptet. Az oldal alján felsorolok még néhány vegán alternatívát probiotikumhoz, de a receptet az én személyes kedvencemmel, szerintem az egyik legjobb minőségű probiotikummal írom le, mely egyedülállóan 14 féle baktérium törzset tartalmaz (a többi általában 7 körülit).

HOZZÁVALÓK: 

  • 1 liter Aroy-D kókusztej (a Real Thai kókusztej mellett, mely még zsírosabb és pár száz forinttal többe kerül, ez az egyetlen, mely valóban adalékmentes!)
  • 2 evőkanál nyílgyökér liszt
  • 3 db Bio-Kult probiotikum kapszula

ELKÉSZÍTÉS: 

  1. Egy lábasban melegítsd fel a kókusztejet. Nem kell felforralni, de jó meleg, szinte forró legyen.
  2. Egy tálkában keverd teljesen csomómentesre a nyílgyökérlisztet egy pici vízzel (lehet akár 1/2 – 1 dl is), majd tegyél hozzá néhány evőkanál meleg kókusztejet.
  3. Folyamatos keverés mellett (én habverővel szoktam) öntsd a kikevert nyílgyökérlisztet a meleg kókusztejhez és kavargasd a tűzön addig, míg be nem sűrűsödik.
  4. Hagyd kihűlni a tejet körülbelül 40 fokra. Én soha nem méregetem, hány fok, így a biztonság kedvéért mindig megvárom h langyosra hűljön. Ez azért fontos, hogy a túl meleg nehogy elpusztítsa az értékes baktériumokat.
  5. Ha kihűlt a tej, szedd szét a kapszulákat és tartalmát öntsd a kókusztejbe és nagyon alaposan keverd el.
  6. A kész keveréket öntsd a joghurtkészítő gépedbe. Nem baj, ha a kókusztej alacsonyabb, mint 40 fok, ugyanis a gép visszamelegíti a kellő hőmérsékletre és úgy tartja azt.
  7. 18-24 órán keresztül hagyd melegedni a joghurtot a gépben. Én 24 óráig szoktam általában. Minél tovább hagyod, annál savanykásabb, “joghurtosabb” lesz.
  8. Miután lekapcsoltad a gépet, hagyd kihűlni a joghurtot majd tedd hűtőbe legalább 12 órára. Ha igazán fantasztikus eredményt és joghurtot szeretnél, 48 óráig hagyd a hűtőben pihenni. Én általában kivárom a 2 napot, mert megéri, ez idő alatt jól besűrűsödik. Nem kell attól tartani, hogy a joghurt megromlik, több, mint egy hétig is eláll a hűtöben.

Kicsit soknak tűnhet a 8 lépés, de egy apró részletet sem szerettem volna kihagyni. A gyakorlatban ezek néhány perces műveletek, tényleg nagyon hamar megvan.

kokuszjoghurt_vegan_joghurt

TÁLALÁS: Én személy szerint házi, cukormentes eperlekvárral szeretem a legjobban, mint ahogyan az a képen is látszik. De fogyasztható magában, vagy sós ételek dúsítására. Ebbe a finom vegán kőrözöttbe is tettem néhány kanál kókuszjoghurtot, szerintem elengedhetetlen a jó állag és a valódi kőrözött élmény érdekében.

TIPP: Jó hír, hogy a a BioKult kapszula növényi eredetű (cellulózból készül), így vegánok is bátran használhatják. Tapasztalataim és visszajelzések alapján nem érdemes olcsóbb/más probiotikumot vásárolni, mert az eredmény sosem volt olyan kielégítő, mint ezzel.

Kísérletezz bátran, ha hígabb, vagy ivó joghurtot szeretnél, tegyél bele kevesebb nyílgyökérlisztet. Úgy gondolom, egyéb semleges ízű keményítővel is jól működik.

Ha érdekelnek a hasonló témájú cikkek, szívesen olvasnál vegán receptekről és az egészséges, tiszta táplálkozásról illetve szépségápolásról, kattints ide.

minie

Tetszett a cikk? Segíts, hogy minél  több nyitott szívű olvasóhoz eljuthasson. Lehet valakinek épp erre az információra van szüksége.

OSZD MEG és LIKE. Minden visszajelzésért, támogatásért hálás vagyok. 

Köszönöm

2 thoughts on “A legfinomabb növényi joghurt

    1. Jajj de örülök, köszönöm szépen a visszajelzést. Milyen probiotikumot használtál? Az általam javasoltak közül vagy valami újat? Mert ha van jó bevált probiotikum, akkor bővítem a listát 🙂 Köszönöm!

Comments are closed.