Felké-SZÜLÉS I Tippek, érdekességek, gondolatok

Előző bejegyzésem folytatásaként szeretnék Veletek megosztani néhány hasznos információt, tippet, tapasztalatot.

Ha szívesen olvasnál még baba-mama-gyerek témájú cikkeket vagy szeretnél tudni esetleges baba-mama programokról, akciókról, kattints ide. És most jöjjenek a tippek:

extra tippek, érdekességek, gondolatok

 • Illóolajok használatánál légy óvatos, ugyanis rendkívüli hatással rendelkeznek. Az illóolajok csodákra képesek testünkkel, szervezetünkkel, lelkünkkel, egészségünkkel kapcsolatosan. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy kizárólag tiszta, magas minőségű illóolajokat használj, akkor is ha “csupán” szobaillatosításhoz használod, mivel nagy hatással van érzékeinkre, milyen illatot lélegzünk be. Minden esetben higítsd az illóolajat bázisolajjal, töményen, önmagában nem alkalmazható bőrön. Biztosan sok jó minőségű illóolaj létezik, de most amit így hirtelen kiemelnék, az elsősorban a Primavera és a Farfalla, ezen felül pedig még a Panarom. Ez a téma is megérne egy külön bejegyzést, ahol összeállítanék egy részletesebb listát, de ahhoz sok illóolajat ki kellene még próbálnom, mert az előzőeken túl amiket eddig próbáltam tragikusak. Negatív reklámot nem szeretnék, pozitívat pedig eddig nem sokat tudok.
  • Szerintem az a legegyszerűbb, ha kerülsz minden illóolajat – főleg a “karácsonyi” illatokat, mint pl. a fahéj és megjegyzed azokat, amiket biztonsággal alkalmazhatsz várandósságod idején. Ezek pedig a következők: kamilla (első három hónap után), narancsvirág, rózsa (negyedik hónap után), levendula, geránium, jázmin (negyedik hónap után), szantál, ilang-ilang, bergamot, citrom, grapefruit, narancs
 • Ne lepődj meg, ha várandósságod idején, az a művelet, amit naponta végeztél eddig, redukálódik 2-3 naponkénti rendszerességre. Nem tudom pontosan mi az oka, de tény, hogy sokaknál lelassul az emésztés, anyagcsere, így különösen fontos kiemelt figyelmet fordítani a megfelelő folyadékpótlásra és rostfogyasztásra. Mozogj rendszeresen, ne ülj sokat egyhelyben. Előzd meg a szorulást és a még kellemetlenebb aranyér kialakulását. Ha már megtörtént a baj, ajánlom a Stadelmann termékeket erre a célre, de a Panaromnál is érdemes keresgélni.
 • Ha ki kellene emelnem egy fantasztikus dolgot a várandósság kapcsán, az a kismama jóga lenne! Egyszerűen hihetetlen hatással volt rám. Az egész szemléletemet meghatározta. Segített lelassítani, elmélyülni, ellazulni, kiereszteni a gőzt. Csodálatos másfél órák voltak. Nem csupán a lelekemre hatottak, de számos áldásos hatását tapasztaltam fizikai síkon is. Ha esetleg kihagytam egy alkalmat (hetente 2-3x jártam plusz még itthon gyakoroltam) szinte azonnal megéreztem, itt-ott fájt, nehézkesebben mozogtam. Több helyen voltam és mindegyik szuper volt egyébként, nekem mégis az Asram jógaközpont vált be a legjobban. Ildikó óráit nagy szeretettel ajánlom, aki nem csupán jógát oktat, de végig ellát hasznos információkkal kisbabádat, a folyamatokat, szülést illetően. Dóri egészen más jellegű órát tart, de az Ő óráit is imádtam és ugyanolyan szeretettel ajánlom, mint Ildikóét.
 • Szintén az Asram központba jártam egy tanfolyamra Kapcsolatépítés a magzatoddal néven. Ha jól emlékszem 10 alkalom volt majdnem három hónapon keresztül. Ráhangolódás, vizualizációk, meditációk, gyakorlatok csoportosan több kismamával együtt. Mindenkinek ajánlom, aki nyitott hasonló dolgokra. Nagy AHA érzést nem nyújtott, hiszen addig sem állt távol tőlem a rendszeres meditáció, de ismét elmennék rá, mert adott új élményeket, tapasztalatokat. Legfőbb “hozadéka” pedig az, hogy az ott megismert kismamákkal azóta is szoros kapcsolatot ápolunk <3 Tíz kismama és az ő kis magzataik, akik már mind elmúltak két évesek. Noel volt a legifjabb kis jövevény 🙂 Nyilván az élet zajlik mindenki körül és az eleinte napi szintű levelezés és havonta – akár többszöri – találkozók csappantak, de nem múlnak. Ez egy olyan erős kapcsolat közöttünk, amit talán egy életen át elkísér bennünket <3
 • Csoportok, szülésfelkészítők: érdemes a témával kapcsolatos Facebook csoportokhoz csatlakozni, sok erőt, inspirációt és segítséget kaphatsz. Vannak például olyan szoptatást támogató csoportok, ahol nem csupán édesanyák osszák meg tapasztalataikat, hanem segítik egymást tapasztalataikkal, sőt, hivatásos szoptatási tanácsadók, felvilágosult védőnők is készenlétben állnak, ha segítség kellene. Természetesen a legjobb, ha személyesen keresel fel például egy szoptatási tanácsadót, de én rengeteget tanultam ezektől a csoportoktól, legyen a téma a szoptatás, hordozás vagy akár a kötődő nevelés. Érdemes apával együtt ellátogatni szülésfelkészítő tanfolyamra, ahol megértheted az összefüggéseket, a folyamatokat, mi zajlik a testedben, mi mivel függ össze és az egyes folyamatok milyen hormontermelést indítanak be és annak mi a következménye. Mi óriási magabiztossággal készültünk a szülésre, amit teljesen beavatkozás nélkül sikerült is végigvinnünk. Ha nem tájékozódtunk volna annyit a témában, biztos vagyok benne, hogy nem így alakult volna, mert sajnos a kórházaknak és a szülést levezető orvosoknak, szülésznőknek nem ez az érdekük. Legnagyobb tiszteletem az igencsak kevés kivételnek.

FEMINIE kozosseg feliratkozas

 

Végül egy lista az általam említett, használt termékekről, módszerekről, könyvekről, foglalkozásokról:

 • Termékek várandósság és szülés majd az azt követő regeneráció segítésére: Stadelmann és Panarom termékek (én Stadelmann-t használtam, csodát tett a szülés utáni regenerációban).
 • Könyvek, melyek segítenek felkészülni szülésre, megérteni a folyamatokat:
  • Ingerborg Stadelmann – A bába válaszol
  • Marie F. Mongan – Szülés, ahol én irányítok
  • Noll Andrea Nandu – Vajúdástámogatás mindenkinek
  • Hidas György-Raffai Jenő-Vollner Judit – Lelki Köldökzsinór.
 • Jógaközpontok, tanfolyamok: Asram jóga- és meditációs központ – kismama jóga, szülőpozíciós felkészítő jóga, Kapcsolatépítés a magzattal tanfolyam. Anahita Jógaközpont – kismama jóga. Padma Jógastúdió – kismama jóga
 • Kedvencem: külön kiemelném az Életfa Bábapraxis szülésre felkészítő tanfolyamait. Egyszerűen fantasztikus! Imádtam oda járni <3 Csodálatos szülészNők vezetik, akiknek ez az életük, mindenük. Ebben élnek nap mint, sok év tapasztalattal, odaadással, lelkesedéssel és alázattal a hátuk mögött. Ha van rá módotok, jelentkezzetek hozzájuk. Ilyen szeretetet, megértést senkitől sem tapasztaltam az egész várandósság/szülés kapcsán. Az oldal neve ne tévesszen meg, ha nem szeretnél otthon szülni, akkor is tárt karokkal várnak felkészítő tanfolyamaikon.
 • DVD otthoni jógázáshoz: Kovács Gyöngyi Nalini (a Padma Jógastúdió vezetője) kismama jóga DVD-je Ördög Nórával
 • Zenék, előadók, melyek végigkísérték várandósságomat, ezekre jógáztam vagy csak hangolódtam. Ezek szóltak a háttérben mindennapjaim során. Tökéletes zenék szülés kísérésére. (Én is ezekre segítettem volna világra Noelt, ahogy terveztük is, de mint kiderült, csak felidegesítettek vajúdás alatt, semmi zenét nem bírtam elviselni, csak a csöndet 🙂
  • Deva Premal
  • Mirabai Ceiba (a Song of life című dalt feltétlenül hallgassátok meg!!)
  • Kövi Szabolcs

Ha szívesen olvasnál még hasonló tartalmú cikkeket vagy szeretnél tudni esetleges baba-mama programokról, akciókról, kattints ide.

 

minie

Tetszett a cikk? Segíts, hogy minél  több nyitott szívű olvasóhoz eljuthasson. Lehet valakinek épp erre az információra van szüksége.

OSZD MEG és LIKE. Minden visszajelzésért hálás vagyok. 

Köszönöm