Ma már egyre inkább elterjedt az egész világon és így Magyarországon is, főleg Budapest és környékén a növényi alapú táplálkozás. Sokan nyitottan állnak a témához és az a tapasztalatom, hogy a nem vegán, “húsevő” barátaink is kifejezetten várják, amikor hozzánk jönnek vendégségbe. Az biztos, hogy mindenki jóllakottan távozik.
A vegán fogások mindenkinek jók
Tehát egyre inkább azt látom, hogy az egyébként nem vegán életmódot követő emberek is nagyon szívesen esznek vegán fogásokat vagy jönnek el velünk kifejezetten vegán étterembe. Ebből is jól látszik, hogy bárki számára készíthető nagyon ízletes, laktató fogás tisztán növényi alapanyagokból. Ezért is tartom remek ötletnek – nem csak vegánok számára – a vegán főzőkurzusokat kezdőtől a haladó szintig.
Vegán főzőkurzus nem csak vegánoknak
Én ugyan vegánként vettem részt egy ilyen remek főzőkurzuson, viszont meglepő módon nagyon vegyes volt a társaság. Volt köztünk vegán, vegetáriánus és húsevő is, aki például a menye kedvéért iratkozott be a kurzusra 🙂 Egy dolog közös volt: mindenki szeretett enni és nyitott volt, hogy elsajátítson valami újat a növényi receptek sokaságából.
Én nem kezdő szakácsként érkeztem Zizikalandjai főzőkurzusára, mégis tudott újat nyújtani, amit a mai napig hasznosítok a konyhámban.
Folyamatosan érdekes tippeket oszt meg velünk Zita, a főzőkurzus vezetője, aki egy csodaszép világos konyhában és étkezőben tartja a főzőkurzusokat.
Vegán menü
Több féle kurzus közül lehet válogatni, a brunchtól kezdve, a desszerteken át egészen a nagy családi ebéd témakörig, de vannak tematikus, például ázsiai főzőtanfolyamok is. Én a családi ebédek, vacsorákat választottam és nem bántam meg! Leírva a menüt, már a gondolattól is összefolyik a nyál a számban.
Ezt az ínycsiklandó menüt készítettük majd fogyasztottuk el közösen:
- Nagyon zöld pesto mártogatós zöldségekkel
- Kókuszos csicseriborsó dahl sült füstölt édesburgonyával
- Saláta koktélparadicsommal
- Brownie csavarral
Csokis brownie recept
És most megosztom Veletek Zita engedélyével ezt a mennyei, krémes, szaftos csupacsokis brownie receptet. Ne lepődjetek meg az összetevőkön – először én is meglepődtem, higgyétek el, így tökéletes, ahogy van és az édesburgonya nem érezhető benne.
HOZZÁVALÓK (4 FŐRE)
- 600 g édesburgonya (meghámozott súly), felkockázva
- 100 g gluténmentes zabliszt
- 80 g darált mandula
- 16-18 db puha, aszalt datolya (mérettől függ és, hogy mennyire szeretnénk édesre)
- 7 evőkanál kakaópor/karobpor
- 6 evőkanál juharszirup
- 2 evőkanál extra szűz kókuszzsír (szobahőmérsékletű)
- 2-3 evőkanál rizstej
- csipet só
HOZZÁVALÓK A CSOKIÖNTETHEZ
- 2 evőkanál kakaópor/karobpor
- 2 evőkanál extra szűz kókuszzsír
- 2 evőkanál mandulavaj/tahini
- 1-2 evőakanál juharszirup
ELKÉSZÍTÉS
Az édesburgonyát pároljuk puhára egy vízzel teli lábas felett kb. 20 perc alatt. Tegyük a robotgépbe és pürésítsük simára a datolyával.
Melegítsük elő a sütőt 180C fokra.
Egy tálban keverjük össze a zablisztet, a darált mandulát, a kakaót és a sót. Adjuk hozzá a pürésített édesburgonyát, a juharszirupot, a kókuszzsírt és a rizstejet. Keverjük simára. Sűrű, nem folyós tésztát kell kapnunk.
A kis tepsit béleljük ki sütőpapírral (ha szilikon formát használunk, akkor nem kell kibélelni) és kanalazzuk bele a tésztát. Tegyük a sütőbe és süssük 180 fokon kb. 25-30 percig. Végezzünk próbát, ha nem ragad semmi a késre, akkor jó. Hagyjuk kihűlni a formában (ekkor ragad jól össze).
Az öntet hozzávalóit olvasszuk össze egy lábasban közepes láng felett. Tegyük hűtőbe, hogy egy kicsit szilárduljon, majd öntsük rá a tepsiből kifordított brownie-ra. Várjunk egy kicsit, hogy szilárduljon az öntet, majd vágjuk kockákra.
Ha kedvet kaptatok Ti is Zizikalandjai főzőkurzusára, ide kattintva nézzétek meg az éppen aktuális kurzusokat, amik elég hamar betelnek általában, szóval érdemes résen lenni 😉
Én nagy szeretettel ajánlom ezt a tanfolyamot vegánoknak, húsevőknek, férfiaknak és nőknek, saját részre vagy ajándékba kupon formájában.
A Zizikalandjai oldal eredetileg blogként üzemel, mert aki esetleg nem tudná, Zita ma Magyarország egyik legnépszerűbb vegán gasztrobloggere és az oldalán számtalan recept található. Két könyve is megjelent a témában, nekem mind a kettő megvan és nagyon szeretem őket, azokat is megtaláljátok az oldalán.
Ha voltatok már Zizi főzőkurzusán, osszátok meg velünk is tapasztalataitokat.
A fenti tartalom nem szponzorált, a véleményem kizárólag saját tapasztalatomon alapszik. A fotókat Nagy Zita készítette és bocsátotta a rendelkezésemre.
Tetszett a cikk? Segíts, hogy minél több nyitott szívű olvasóhoz eljuthasson. Lehet valakinek épp erre az információra van szüksége.
OSZD MEG és LIKE. Minden visszajelzésért, támogatásért hálás vagyok.
Köszönöm