Minden jó, ami vegán? +1 népszerű hatóanyag, amiről biztosan nem tudtad, hogy állati eredetű!

Náhány hete megütötte a fülemet egy mondat: Ha jó kozmetikai terméket szeretnél vásárolni, figyeld a vegán jelzést, azzal nem tudsz mellé lőni. Vajon ez az állítás megállja a helyét? Ebben a cikkben választ kapsz a kérdésre.

Ebben a népszerű bejegyzésemben már olvashattál hasonló témáról illetve arról, hogy számít -e a felirat, a “plecsni” és hogy mit érdemes figyelni, ha kozmetikumot vásárolunk. 

Természetesen az, hogy körültekintően kell vásárolnunk és érdemes figyelembe venni néhány fontos támpontot, nem csak a kozmetikumokra, hanem az élelmiszerekre is vonatkozik, de most kifejezetten a vegán logót vesszük górcső alá a kozmetikumok tekintetében.

Egy aranyszabály van: Mindig olvasd el az összetevők listáját!

Ezzel már azt hiszem választ is kaptál a kérdésre, de szeretném bővebben is kifejteni. Tudom, hogy az ember szereti a szépet, az esztétikumot. Tudom, mert én is szeretem. Éppen ezért nagyon könnyű beleesni abba a hibába, hogy megfogunk egy szép terméket, egy selymes, jó tapintású csomagolást, tetszetős designt, ami egy jól csengű szlogennel párosul és már a kosarunkban is landol a termék.

Milyen egyszerű lenne így választani, de sajnos ennél jóval összetettebb és árnyaltabb a dolog. 

Ha azt gondolod, hogy egy szép zöld design és egy vegán vagy bio logó elegendő biztosíték ahhoz, hogy minőségi kozmetikumot választasz, akkor nagyon tévedsz!

Az, hogy egy termék minősített VEGÁN, fantasztikus, hiszen ez azt jelenti, hogy a termékben nem használnak fel állati eredetű alapanyagot, nem járulnak hozzá az állatok kizsákmányolásához. A BIO minősétés is nagyon szép és szuper, ha egy termékhez használnak bio alapanyagokat, de még ez sem elég biztosíték. A titok mindig az összetevők átböngészésében rejlik. Egy egyébként csodálatos összetevőjű, vegán terméket is tönkre lehet vágni, ha a végén ott éktelenkedik egy durva tartósítószer. Igaz, nagyon kis százalékban, de sok kicsi sokra megy alapon, ha mindenben van “csak” egy kicsi, az évek/évtizedek alatt szépen felgyülemlik. Ez csak egy példa a sok közül, mondhattam volna mást is, de a legnagyobb problémát szerintem, mint termékfejlesztő, egy natúr termék megfelelő tartósítása okozza. Ezért sem volt eddig még víz bázisú arckrémem páldálul, mert nem találtam meg eddig a tökéletes megoldást – egészen eddig ;). Sajnos(?) van egy tulajdonságom; nem érem be a tökéletesnél kevesebbel, ami sok szempontból hátrány a mindennapokban és higgyétek el keményen dolgozom rajta, de például a kozmetikumok gyártásánál éppen előny.

Ahogyan azt már más cikkemben is hangsúlyoztam és igyekeztem segítséget, iránymutatást nyújtani, itt is csak azt tudom hangsúlyozni, hogy mindig olvasd el az összetevők listáját. Ha nem tudod értelmezni, használd Google barátunkat, vagy kérdezz engem vagy olyan ismerősödet, akinek van ebben tapasztalata. Egyébként egy E-Bookot is írtam már a témában vagy feliratkozhatsz az 5 részből álló minitanfolyamomra is!

 

FEMINIE blogpost banner (5)

A megdöbbentő csodaszer

A hialuronsav méltán nagyon hatékony öregedésgátló alapanyag, hiszen képes saját súlyának akár 1000-szeresét is megkötni, ami hatalmas dolog, hiszen bőrünk többek között azért is öregszik, mert veszít víztartalmából, aszalódik, kiszárad, gondoljunk csak a szőlőre és a mazsolára 🙂 – ezen felül persze több más oka is van bőrünk öregedésének, ide tartozik például a zsírveszteség illetve az a tény, hogy minél inkább öregszünk, annál inkább csökken bőrünk kollagéntermelése, de ez csak néhány példa az okok közül. Ebből is látszik, bőrünk mennyire bonyolult, komplex szerv, testünk legnagyobb szerve.

Visszatérve a hialuronsavra; ez tulajdonképpen egy cukormolekula, ami természetesen megtalálható testünkben, igen nagy százalékban egyébként. Legnagyobb része bőrünkben található, de fontos építőeleme a kötőszöveteinknek is. Ebből is látszik, hogy nélkülözhetetlen eleme testünknek, szöveteinknek, izületeinknek stb. 

A hialuronsav alapvetően állati eredetű termék, ugyanis kakastarjéból vagy a tehenek szemének egyik alkotóeleméből vonják ki. Előállítható még vegyileg is, de az nem vagy nehezen deríthető ki, hogy egy termék éppen melyiket tartalmazza. Ez még a kozmetikai alapanyagokat értékesítő “nagykerek” oldalain sem egyértelmű. Én a magam részéről tartózkodom tőle, szerintem azon felül, hogy nem vegán, egyenesen undorító. A szintetikumokat pedig kerülöm. 

Szerencsére ma már annyi fantasztikus növényi hatóanyag található, ami felveszi a versenyt akár a hialuronsavval is, de ritka, mint a fehér holló a drogériák polcain található tömegcikkekben. 

Summa summárum, légy résen, mindig tudatosan és ne intuícióból dönts. És dönts jól magadért, a környezetért, a családodért 🙂

Ha érdekel a növényi alapú táplálkozás, a természetes bőrápolás, a tudatos életmód és gyereknevelés, valamint az ezekkel kapcsolatos hírek, újdonságok, események, akciók, ide kattintva tudsz feliratkozni a hírlevelemre. Nem spamelek és bármikor leiratkozhatsz 🙂

Szeretettel:

Geosics Regina,

minie

Tetszett a cikk? Segíts, hogy minél  több nyitott szívű olvasóhoz eljuthasson. Lehet valakinek épp erre az információra van szüksége.

OSZD MEG és LIKE. Minden visszajelzésért hálás vagyok. 

Köszönöm