Organikus? Bio? Natúr? Ezekre figyelj a kozmetikumoknál!

Aki ismer, tudja, hogy számomra semmi sem fontosabb annál, mint hogy mivel táplálom a testemet. Mégis van valami, ami még ennél is fontosabb: hogy mit kenek magamra. Ugyanis, ha testidegen anyaggal “táplálod” a tested – bár ebben az esetben nem nevezhetjük táplálásnak – a szervezeted többé-kevésbé megküzd vele. Tested csodálatosan működik, minden sejt a túlélésért küzd. Igen, a beteg sejtek is. Ezért fontos, hogy egészséges, valódi étellel TÁPLÁLjuk a testünket és ezáltal sejtjeinket. A kiválasztó, méregtelenítő szerveid szorgalmasan dolgoznak annak érdekében, hogy a nem odaillő anyagokat ürítsék.

fontos, hogy mit kensz magadra

Ezzel ellentétben, ha valamit magadra kensz, az azonnal felszívódik a bőrödön keresztül, kikerülve tápcsatornádat. Tehát bármilyen kemikáliákkal tűzdelt terméket kensz magadra, jobban járnál, ha inkább megennéd. Sokszor van olyan, hogy annyira isteni illata és állaga van egy terméknek, hogy legszívesebben megenném. Egyszerűen érzem, hogy mennyire tiszta, természetes. Egy nyers kókuszolaj vagy egy kakaóvaj… hmm…

Természetesen nem csak kókuszolajat és kakaóvajat használhatunk arcunk, testünk ápolására. Szerencsére ma már egyre több valóban tiszta, natúr termék található az üzletek polcain. De legyünk résen, bármi is van a csomagolásra írva, mindig olvassuk el az összetevőket. Az nem hazudik. Összeszedtem néhány tudnivalót, melyik minősítés pontosan mit is jelent.

számít a felirat? Mire figyeljünk?

Valójában bármilyen termékre ráírható, hogy bio, organikus vagy natúr. Ha az adott cég nem használja a hivatalos logókat, nem szankcionálják Magyarországon (sem). Viszont a hivatalos minősítő intézetek emblémái szigorú és ellenőrzött feltételek mellett használhatóak egy terméken. Bármi is van egy termékre írva, az a biztos, ha az INCI/Ingredients listát nézzük, mely a termék/csomagolás hátulján tartalmazza az összes összetevőt.

Sajnos mint az élelmiszeriparban, úgy a kozmetikai iparban is rengeteg a megtévesztő felirat, címke, logó stb. Láttam már olyat, hogy ráírják egy termékre, hogy 100% eco. Viszont az nincs feltűntetve, hogy hogyan számolják ki a mezőgazdasági alkotóelemek mennyiségét. Lehet, hogy a terméknek csupán 5%-a 100% eco, tehát a termék összesen 5%-a. A termék valójában nem ökológiai, de ráírják.

Egy másik példa, amikor egy termékre ráírják, hogy bio összetevőkkel. Valójában arról van szó, hogy van benne például 0,5% bio gazdálkodásból származó argán olaj és 0,6% bio szőlőmagolaj. A többi pedig lehet bármi, szintetikus, vegyi úton előállított, tartósítószerrel, mesterséges illatanyagokkal teli összetevők. És való igaz a felirat, hogy bio összetevőkkel, hiszen valóban tartalmaz a termék bio összetevőket, összesen 1,1%-ban. Igaz, csak megtévesztő…

FEMINIE blogpost banner (5)BIO/ORGANIKUS

Azt érdemes tudni, hogy a kettő ugyanaz. Míg itthon inkább a bio kifejezést használják, addig külföldön az organikus elnevezés az elterjedtebb. Bio minősítést az a termék szerezhet, melynek legalább 95%-a ökológiai gazdálkodásból származik (feldolgozás előtti súly figyelembevételével).

NATÚR KOZMETIKUM*

Kizárólag természetes összetevőket tartalmaz, de az alapanyagoknak nem kell bio minősítéssel rendelkeznie.

NATÚR KOZMETIKUM BIO MINŐSÍTÉSSEL*

Azon felül, hogy természetesek az összetevők, 70%-ának bio minősítéssel kell rendelkeznie.

BIO KOZMETIKUM*

A kizárólag természetes alapanyagokból előállított termék összetevőinek 95%-nak bio minősétésűnek kell lennie.

* az egyik legmegbízhatóbb, profitérdek-mentes NaTrue minősítő intézet kritériumai alapján

Összességében a valóban bio és/vagy natúr termékek nem tartalmaznak szintetikus tartósítószereket, szín- és illatanyagokat, ásványiolaj származékokat, génmanipulált összetevőket. Ha találunk az INCI (összetevő) listában illatanyagokat (parfum/fragrance), konzerváló vagy emulgeáló anyagokat, azok természetes eredetűek. Ne tévesszen meg bennünket a parfum szó, ugyanis egy szintetikus és egy természetes termék esetén is így nevezik az illatanyagot. A különbség annyi, hogy egy igazoltan natúr termék esetében ez természetes illóolajokból áll. Valahol ezt fel is tüntetik, de nem kötelező (essential oils).

A terméknek erőszakmentesnek kell lennie, azaz nem kísérletezhetnek állatokon. Emiatt fölösleges is lenne ráírni külön, de a fogyasztók nagy része nincs tisztában azzal, hogy egy-egy minősítés mit is takar pontosan. Egy Vegán minősítés például egyenlő azzal, hogy termékeikhez nem használnak fel állati eredetű összetevőket(ami még nem jelenti azt, hogy csak növényi és csak természetes) és nem kísérleteznek állatokon.

vegan_society_approved   crueltyfree-nottested   no-animal-testing-sign-in-europe no-animal-testing

Ha érdekel ez a vegán, állatkísérletektől mentes, szívvel-lélekkel-kézzel, kizárólag organikus, nyers alapanyagok felhasználásával készült termékem, itt tudod megnézni

Én is rátettem mindhárom feliratot – VEGAN, CRUELTY FREE, 100%NATURAL – holott elég lenne csak a natúr vonatkozást feltüntetni, hiszen az egyben azt is jelenti, hogy kizárólag növényi, nem tartalmaz állati eredetű összetevőket és az természetes, hogy nem kísérletezünk állatokon.

Mégis, biztosabbnak éreztem a vásárlók tájékoztatása szempontjából, ha mindent kiemelek rajta. Arról nem is beszélve, hogy gluténmentes – de a sok logót és hivatkozást nem viselte volna el esztétikailag a termék. Ezért amit legfontosabbnak tartottam, ráírtam. Aki érzékeny például a gluténra, úgyis tisztában van az összetevőkkel. Ezért mondom azt, bármi is legyen ráírva egy termékre, olvassuk el az összetevőket. Tudom, hogy ezt már leírtam, de nem győzöm hangsúlyozni.   

Egy következő bejegyzésemben összeállítok majd egy listát, mik azok a szervezetünkre és környezetünkre veszélyes vegyületcsoportok, amit mindenképpen kerülj el, főleg, ha kisbaba van a közeledben.

MINŐSÍTŐ SZERVEZETEK

Ha nincs bizonyosságod a termék minőségét illetően, keresd a megbízható emblémákat, bár ez sem minden esetben felel meg egy igazán tudatos vásárló feltételeinek – ugyanis a növényi eredetű összetevők egy minimális hányadát előállíthatják vegyi eljárással is – de iránymutatásnak mindenképpen hasznos. Sok esetben egy nem minősített termék is lehet ugyanolyan tiszta, mint minősített társa, csak éppen nem szerzett szertifikációt. De ha erről nincs tudomásunk, az alábbi minősítőkben megbízhatsz:

 • Demeter
 • Biokontroll Hungária
 • NaTrue
 • BDIH
 • ECOCERT
 • Cosmebio
 • Soil Association (UK)
 • ICEA (Olaszország)
 • Ecogarantie (Belgium)
 • USDA – bár ez kevésbé szabályozott

demeter   biokontroll  natrue  ecocert logo ICEA.it logo_eco_garantie bdih     soil_association_symbol     usdalogo      cosmebio
A fentiek közül a Demeter a legmagasabb minősítés (és tudtommal úgy egyáltalán ez a létező legmagasabb minősítés amit egy kozmetikum vagy élelmiszer megkaphat). Ezen felül az biztos, hogy a legszigorúbb követelményeknek a NaTrue és a Biokontroll Hungária minősítő szervezetnél kell megfelelnie egy terméknek. A többi európai minősítő szervezetek értékrendszere kissé megengedőbb, az amerikai USDA minősítésről nem is beszélve.

Nincs egységesség a minősítéseket illetően, ezért COSMOS néven elindult egy közös natúrkozmetikai szabvány-rendszer kialakítása.

captura-de-pantalla-2013-05-31-a-las-11-46-52

Egy kozmetikum nem csupán egy termék. Életérzés, ígéret. Sokan egészség- és környezettudatosságból térnek át a vegyszermentes, natúr és/vagy bio minősítésű termékek használatára. Eleinte egy ilyen tiszta termék, kevésbé hathat “elrontott” érzékeinkre, mesterséges társaihoz képest. Más állag, illat, hatás.

Én például évek óta nem használok nem tiszta termékeket és kisfiunk születése óta, lassan két éve parfümöt sem (már készülök, hogy keressek esetleg teljesen természetes testpermetet/parfümöt, bár ez utóbbit teljesen fölöslegesnek tartom már). Egyszerűen nem bírom elviselni a nem természetes illatokat. Azonnal megérzem, ha valami vegyi. Nekem az már nem illat. Zavar a bőrön, ruhán.

Amiket egykor annyira szerettem, ma már elrettentenek. Még Noel születése előtt én választottam férjemnek egy parfümöt. Nyilván amit imádtam rajta. Most nagy ritkán használja, de megkértem, többet ne tegye, mert csavarja az orrom és zavar, hogy elnyomja természetes illatát. Érdekes fordulatok ezek.

Szeretem holisztikusan megközelíteni a dolgokat. A szépségápolás csupán egy része az EGÉSZ(ség)nek, de fontos része. Érdemes kiemelt figyelmet fordítani rá.

minie

Tetszett a cikk? Segíts, hogy minél  több nyitott szívű olvasóhoz eljuthasson. Lehet valakinek épp erre az információra van szüksége.

OSZD MEG és LIKE. Minden visszajelzésért hálás vagyok. 

Köszönöm

 

 

2 thoughts on “Organikus? Bio? Natúr? Ezekre figyelj a kozmetikumoknál!

  1. Haha, this is nice to read it 🙂 Thank you for your comment. Have a nice day, I hope, you enjoyed your meal 🙂

Comments are closed.