10 mérgező vegyület, amit kerülj a kozmetikumokban!

Előző cikkemből megtudhattad, miért járnál jobban, ha inkább elfogyasztanád mérgező kozmetikumaidat, minstem hogy magadra kend. Folytatásként összeállítottam egy listát, ami a legtöbb kozmetikumban szerepel és jelentős veszélyforrást jelentenek mind magunkra mind pedig környezetünkre. Ha ezekkel az összetevőkkel találkozol, ne vedd meg a terméket.

A WWF kutatásai alapján 30,000 vegyszert jelöltek meg, mely körülvesz bennünket Európában. Földön, vízben, levegőben. Ebből jelentős mennyiség a kozmetikai termékekben található, melyek rendszeres és hosszútávú használata súlyos allergiát okozhat, esetenként rák kialakulásához vezethet.

Kőolajszármazékok

Megakadályozzák a bőr légzését, méregtelenítését, eltömíti a pórusokat ezáltal elősegítve a pattanások, mitesszerek kialakulását. Babákra nézve rémisztően káros, ugyanis ezek használatával megakadályozzuk kisbabánk bőrének természetes bőrimmun védelmét.

Annyira dühös vagyok, amikor arra gondolok, hogy számos babaápoló terméknek ez az alapja 🙁 Éppen a babaolajnak?! De nem csak abban, szinte mindenben fellelhető, ami kenhető: arckrémek, testápolók, olajok, emulziók, tusfürdők, sampon, balzsam, dezodor stb.

Leggyakrabban előforduló kőolaj származékok: Liquidium Paraffinum, Paraffin Wax, Petrolatum, Mineral Oil, Mineral Wax, Vazelin

szilikonok

Megakadályozza a bőrszellőzést, ezáltal eltömíti a pórusokat, gyulladást, ekcémát stb okozhat. A bőr nem tud természetes formájában működni.

Leggyakrabban előforduló szilikonok: Dimethiconol, Simethicone, Cyclomethicone

FEMINIE blogpost banner (5)

 

tartósítószerek

Erősen allergizáló vegyületek. Mindenben benne vannak, holott pl. az E-vitamin vagy C-vitamin is rendelkezik  tartósító tulajdonsággal, csak azok drágábbak mint szintetikus társaik.

Figyeljük a paraben végződésű összetevőket, mint péládul Methylparaben, butylparaben stb. valamint a BHA, EDTA, BHT, DEA, TEA rövidítéseket.

szintetikus illatanyagok

Legallergénebb vegyületek, súlyos egészségkárosító hatással rendelkezhetnek. Az összetevők listájában Parfum-ként vagy Fragrance-ként van feltüntetve, ez bármit jelenthet…

habképző tenzidek

Előfordulása: minden, ami habzik – tusfürdő, habfürdő, babafürdető, sampon, fogkrém stb.

Bőrizgató, allergizáló, nyálkahártyakárosító, hogy csak a legenyhébb tüneteket soroljam.

Keressük a címkén az SLS, SLES, ALS, ALES rövidítéseket, minden, ami lauryl, laureth sulfate végződésésű és ha ilyet látunk, ne vegyük meg a terméket.

hidrogénezett növényi olajok

Csakúgy mint az élelmiszerek esetében, bőrápolóknál sem áldásos transzzsírsavakkal mérgezni szervezetünket.

Úgy ismerheted fel, hogy az olaj neve előtt ott van a hydrogenated szó.

fluorid

Rendkívül mérgező hatással bír mind az emberi szervezetre, agyra!!, bőrre, mind pedig az élővilágra. Immunrendszer károsító. És ezek csupán az enyhébb tünetek.

Magyarországon szinte minden fogkrémben megtalálható arra hivatkozva, milyen jó is ez a fogaknak, holott a fogzománcon keresztül nem is szívódik fel! Ezzel ellentétben viszont a nyálkahártyán keresztül bekerül a méreg a szervezetbe. A skandináv országokban például betiltották használatát. Babáknál fokozottan jelentkezik immunkárosító hatása.

aluminium szárzmazékok és vegyületek

Eltömítik a bőrt, megakadályozzák a természetes kiválasztást és méregtelenítést pont ott, ahol a leginkább szükség lenne rá. Épp a mellmirigyek közelében rakódnek le azon mérgek, melyek nem tudtak távozni a szervezetből az aluminium vegyületeknek köszönhetően. Ezekhez a vegyületekhez kötik a mellrák kockázatának kialakulását. Minél tovább tart egy aluminiumot tartalmazó dezodor izzadásgátló hatása (12h, 24h), annál veszélyesebb.

Leginkább izzadásgátló készítmények összetevőjeként szerepel, de megtalálható krémekben, babaápolási termékekben, napozószerekben. Érdemes tudni, hogy ha kellően nagy méretűek a szemcsék, nem tudnak felszívódni a bőrben, így nem jelent veszélyt például a napvédők esetében. Ezt nevezzük fizikai fényvédelemnek.

Az INCI listában az Aluminium vagy Alumina kezdetű összetevők aggodalomra adhatnak okot.

Kémiai fényvédőszerek

Fizikai és biológiai “társaival” ellentétben nagy veszély jelenthet ránk nézve. Önmagában még nem is lenne veszélyes, de UV sugárzás hatására rákkeltő anyagok szabadulhatnak fel.

Így keresd az összetevők listájában: Octyl-Dimethyl-Para-Amino-Benzoic -Acid, Octyl-Methoxycinnamate, Homosalate, Benzophenone-1, 2 vagy 3, 3-Benzylidencamphor, 4-Methyl-Benzylidencamphor

babapúderek

Muszáj kiemelnem a silica valamint a talkum (talc) alapú hintőporokat, ugyanis még fél órával használatuk után is jelen vannak a levegőben, melynek belélegzése legszélsőségesebb esetben szilikózist, talkum pneumokoniózist (innen a név) vagy tüdőrákot okozhat. Ne vigyük babánk közelébe!! 

… és még ennél sokkal több

A fent megnevezett vegyületek csupán egy része az egészségünkre valamint környezetünkre gyakorolt káros, sőt mérgező hatású vegyületeknek.

Nem szeretném borzolni a kedélyeket, mert ez egy pozitív oldal, ezért nem részleteztem a lehetséges betegségek kialakulását a fent említett vegyületek használatának következtében. Számtalan visszafordíthatatlan betegség kialakulásáért felelősek a minket körülvevő kemikáliák. Sokat nem tudunk kiiktatni, mert tőlünk függetlenül jelen vannak úton-útfélen, de sokat tehetünk főrdőszobaszekrényünk és háztartásunk táján.

A fentieken kívül sokkal több káros, mérgező vegyületcsoport létezik, ezek talán a leggyakrabban használtak. Minden egyes csoportról egy könyvet lehetne írni és a végletekig boncolgatni. Ezt a cikket gondolatébresztőnek és egy kis iránymutatásnak szántam. Akit mélyebben érdekel a téma, számtalan könyv, tudományos kutatás, csoport és szervezet foglalkozik a témával. Ha nincs érkezésünk utánajárni, keressük a megbízható és biztonságos termékeket és ne dőljünk be a reklámoknak!! Különösen, ha babaápolásról van szó. A kevesebb, több bőr- és főleg babaápolásban is.

A témában például az alábbi linkeken tudsz bővebben informálódni. 
http://www.safecosmetics.org/ 
http://www.breastcancerfund.org/
http://eletmodszer.com/files/pdf/18-legkockazatosabb-vegyuletcsoport.pdf
http://www.davidsuzuki.org/
http://www.davidsuzuki.org/issues/downloads/Dirty-dozen-backgrounder.pdf

Van remény

Szerencsére egyre több megbízható termékkel találkozhatunk. Kiváló, kizárólag természetes alapanyagból készült kozmetikumok vannak már piacon, melyeket én magam és kis családom is biztonsággal használhatunk.

Ha érdekel a vegán, állatkísérletektől mentes, szívvel-lélekkel-kézzel, kizárólag organikus, nyers alapanyagok felhasználásával készült termékem, kattints ide!

minie

Tetszett a cikk? Segíts, hogy minél  több nyitott szívű olvasóhoz eljuthasson. Lehet valakinek épp erre az információra van szüksége.

OSZD MEG és LIKE. Minden visszajelzésért hálás vagyok. 

Köszönöm

 

 

 

 

 

6 thoughts on “10 mérgező vegyület, amit kerülj a kozmetikumokban!

 1. Kedves Minie!
  Kérlek, ne vedd rossz néven, de sajnos nagyon sok tevedest tartalmaz a blogbejegyzesed, hogy csak két példát említsek: a C és az E vitamin semmilyen tartosito tulajdonsaggal nem rendelkezik (az E vitamin antioxidáns, vagyis az olajok avasodasat késlelteti, de nem tartosit); illetve a természetes illatanyagok (az illoolajok) többsége tartalmaz allergén vegyületet, és használatuk sokkal nagyobb körültekintést és szaktudast igényel, mint például egy szintetikus, ámde allergenmentes, kozmetikai minőségű illatolaj.
  Én is a természetes híve vagyok, de attól, hogy valami szintetikus, meg korántsem biztos, hogy veszélyes, és fordítva: a természetes alapanyagok nem mindig veszelytelenek.
  Üdvözlettel:
  Orsi

  1. Kedves Orsi!
   Először is nagyon köszönöm a hozzászólást. Egyáltalán nem veszem rossz néven, minden visszajelzésért hálás vagyok, még ha az egy kritika is, hiszen abból is tanulhatok, főleg, ha egy olvasó rávilágít egy esetleges hiányosságra az oldalam kapcsán.
   Hogy a kiemelt észrevételedre reagáljak, igen, az E vitamint olajos fázishoz adagolják. Ahogy írtad erős antioxidáns, késlelteti az oxidációs folyamatokat, jelen példánál az avasodást, ezáltal tartósítva annak eltarthatóságát. Hozzáadott E vitamin akár fél évvel is képes megnövelni az eltarthatóságot. Ez teszi az E vitamint természetes tartósítószerré (és itt mint természetes antioxidánsra gondolok, mert a mesterséges antioxidánsok, mint BHA vagy BHT megintcsak meglehetősen kockázatosak az emberi szervezet számára). Nyilván nem hosszabbítja meg évekkel a termék eltarthatóságát, mint szintetikus “társaik”, ebből is adódhat a félreértés, kinek mit jelent a tartósítószer 🙂
   A szintetikus illatanyagok sajnos hozzátartoznak a legveszélyesebb vegyületek közé 🙁 Komoly, mérgező vegyületek. Nem véletlenül sorolja például a WWF is a legmérgezőbb vegyületek közé, mivel érzékeidet becsapva az agyadra vannak hatással és blokkolnak bizonyos folyamatokat. Nem közvetlenül a bőrödre kenve veszélyesek.
   Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem az illóolajok gondos használatára. Teljesen egyetértek abban, hogy egy nem megfelelően adagolt, használt és nem megfelelő minőségű illóolajjal akár több kárt is okozhatunk, mint hasznot. Kozmetikumok esetében ezt fokozottan ellenőrzik (ezt most személyesen is tapasztalom saját termékem bevezetések kapcsán), talán az egész előállításnál ez a legkényesebb téma. Vannak olyan illóolajok, melyek természetes komponensei az arra érzékenyeknél allergiát okozhat. Ha ez az érték meghalad egy adott százalékot – amit vegyészek határoznak meg és ellenőriznek le – akkor a csomagoláson feltüntetik ezeket a plusz komponenseket is. Így a vevő, amennyiben tudatában van allergiájának, eldöntheti, megveszi -e a terméket vagy sem. Be is léptem a szerkesztőbe, hogy javaslatod és az előbb általam leírtak alapján javítsam, de nem illik a cikkbe, ugyanis kizárólag a szintetikus illatanyagokról esik szó. Az illóolajok használatáról esetleg egy másik cikkben lenne érdemes írni, amire ha igény van, örömmel megteszem.
   Köszönöm még egyszer a jelzésed 🙂
   Üdvözlettel:
   Minie

 2. Kedves Minie!
  Nagyon örülök, hogy nem vetted rossz néven, hogy írtam. 🙂
  Ami a tartósítószereket illeti, azoknak van egy konkrét szakmai definíciója: az a tartósítószer, amit ha kiveszel a termékből, az elveszti a tartósságát (azaz a többi összetevő nem teszi tartóssá a terméket). Illetve a tartósítószereknek az a tulajdonsága, hogy megöli a mikroorganizmusokat, vagy megakadályozza azok növekedését. Ezért szakmai szempontból az E vitamin nem tartósít, mint ahogy semelyik antioxidáns sem. Lehet, hogy az olajok kevésbé fognak avasodni, de attól a gombák/baktériumok ugyanúgy el tudnak szaporodni egy krémben például, ha nincs tartósítva.
  Meg tudnád írni, hogy milyen tudományos forrásból származik az az információd, hogy a szintetikus illatok mérgezőek? Tudtommal annak a szegény coumarin vagy linalool vegyületcsoportnak pedig fogalma sincs, hogy mesterségesen van-e előállítva, vagy a koriander illóolajából származik. 🙂 Rengeteg olyan kozmetikai minőségű, kiváló szintetikus illatolaj létezik, amelyek biztonságosan, az EU-s szabványoknak megfelelően használhatóak, erről bárki meggyőződhet a cosing adatbázis használatával például, ott le is van írva rengeteg EU-s irányelv, amit szakemberek fogalmaztak meg.
  Szeretettel:
  Orsi

  1. Kedves Orsi,

   köszönöm a választ, és igen, látom a szigorúan vett definícióra gondoltál a tartósítószereknél. Én pont ezekre (illetve a felsorolt szintetikus részükre) utaltam, amikor bekerültek a “kerüld őket” felsorolásba.
   Nem az a célom, hogy meggyőzzelek Téged, vagy mást, a cikkem inkább iránymutatás, hogy bővítsük az ismereteinket, nézzük tudatosabban a termékeket, amiket megveszünk, és magunkra kenünk. Mindenki maga dönti el, hogy neki mi a határérték, hol van még bizalom, és ez teljesen jó is így. 🙂

   Lehet, hogy egy EU-s vagy amerikai szabvány szerint bizonyos méreganyagok határérték alatt nem minősülnek károsnak, akárcsak a klór vagy fluor az ivóvízben pl, és ez valakit megnyugtat, másokat viszont nem. Így van a szintetikus és természetes kérdésével is, még akkor is, ha molekulárisan 100%-ban egyezik. A testünk viszont érdekes módon érzi a különbséget. De ez megint csak hit és meggyőződés, és olykor tapasztalat kérdése is.
   A tartósítószer alternatíváknál pedig nem teljes a felsorolásom, csak hogy egy példát említsek a szőlőmag kivonat is rendelkezik antimikrobiális hatással. Mindenre van megoldás a természetben, de ahogy írtam, nem ez volt a cél. 🙂
   Teljesen rendben van, ha valakinek nagyobb a bizalma bizonyos összetevők iránt, de én személy szerint úgy érzem, hogy szerencsére egyre többen vagyunk, akik viszont igénylik Rousseau után újra, hogy távolodjunk a mű dolgoktól, és közeledjünk a természet felé. 🙂
   Köszönöm: Minie

 3. Kedves Minie!

  Jómagam is a natúr dolgok híve vagyok, és amennyire csak lehetséges, természetes alapanyagokat használok. Csakhogy nem mindig a természetes alapanyag a legbiztonságosabb és a legkevésbé irritáló!
  A tartósítókra ez az egyetlen meghatározás, ezt nem lehet kevésbé szigorúan venni. Ha van egy vizet is tartalmazó krémem, abba annyi antioxidánst tehetek, amennyit csak akarok, tartósító nélkül pár hét múlva jó eséllyel megromlik, még hűtőszekrényben tárolva is. És adott esetben ennek semmilyen látható/érezhető jele nincs, de a labor már kimutatja. Néhány hónap múlva pedig kimászik a tégelyből. 🙂
  Sajnos a natúr tartósítószerek általában kb. 3 hónapra biztosítanak védelmet, és általában nagyobb %-ban is kell alkalmazni őket, és pontosan ugyanúgy irritálhatnak, mint a szintetikus társaik (pl. benzyl alkohol). Azon a 0.5-1%-nyi szintetikus, de sokkal biztonságosabb és megbízhatóbb tartósítón kívül a krém maradék 99,5%-a attól még lehet (és legyen is!) természetes. A magam részéről inkább olyan krémet kenek magamra, amiről biztosan tudom, hogy nem fog hamarosan (penész)virágba borulni. De persze ez is választás kérdése…
  És nagyon igazad van abban, hogy bővíteni kell az ismereteinket, mert úgy tudatosan választhatunk. Pontosan ezért “ragadtam tollat”, mert ebben a bejegyzésben pontatlanságok vannak. Az antioxidánsok nem tartósítanak, a szintetikus illatanyagok egyáltalán nem a “legallergénebb vegyületek”, de még sorolhatnám, pl. a tenzidek között még ecocert által jóváhagyott anyag is van, ilyen az SLSA (sodium lauryl sulphoacetate – aminek semmi köze nincs az SLS-hez), vagy ott a kíméletes SCI vagy a biológiailag lebomló, biokozmetikában is alkalmazható decyl glucoside, hogy csak néhányat említsek. A kémia gyönyörű. 🙂
  Remélem, nem haragszol, hogy írtam, tényleg a jó szándék vezérel.
  És mindezzel együtt: vissza a természethez! 🙂
  Orsi

  1. Kedves Orsi!

   Köszönöm hogy időt szántál a blogomra és arra, hogy leírod a véleményed 🙂 Jó olvasni, hogy tudatos Nőként Te is odafigyelsz a részletekre, látszik, hogy Te is alaposan utánajársz a kérdéskörnek.
   Örülök hogy, ha nem is mindenben, de Rousseauban közös pontra leltünk. 🙂
   Szép napokat Neked!
   Minie

Comments are closed.