“Akkor Ti mit esztek?”

“Akkor Ti mit esztek egyáltalán?” Sokszor kapom meg a kérdést… és ami számomra a legmegdöbbentőbb, hogy én magam sem tudok mit válaszolni. Egyszerűen ledöbbent a kérdés. Hogyhogy mit eszünk? ÉTELT.  VALÓDI, TISZTA TÁPLÁLÉKOT. Annyira szomorú, hogy az emberek többsége nem lát túl a feldolgozott, mérgekkel teli élelmiszereken, ahogyan én sem tudtam anno. Viszont jó hír, hogy egyre többen vagyunk, egyre nagyobb az igény a tiszta táplálkozásra és egyre több a lehetőség ilyen táplálékok beszerzésére. Annyiszor megkaptam már a kérdést. Úgy döntöttem összeszedem a gondolataimat és válaszolok.

Félreértés ne essék, tökéletesen megértem a kérdezőket. Feleleveníti bennem a kérdést amit én magam tettem fel anno – azelőtt, hogy tisztán táplálkoztunk volna. Sosem felejtem el, amikor ültem az akkori munkahelyemen és feltettem a kérdést egy paleo étrendet követő hölgynek: “Akkor Te mit eszel?” El sem tudtam képzelni… Szegény lány, nem eszik semmit. Most már jót nevetek magamon és elképzelem, mit gondolhatott amikor én is megkérdeztem Tőle. Egyszer ha találkozom vele, megkérdezem.

Többen kérték már tőlem, írjam le az egy heti mintaétrendünket amit én meg is tettem. Aztán kérték a recepteket is hozzá. Így már nincs messze, hogy ezt nyilvánosan, egy blog keretein belül tegyem közzé, hogy bárki számára elérhetőek legyenek. Oldalamon kizárólag tiszta, vegán recepteket osztok meg. Szerintem ez az egyetlen előremutató étrend és életmód. Táplálkozásunk növényi alapú, mert étkezésünk 99%-át adják ki a zöldségek, hüvelyesek, gyümölcsök, gabonák, magok. Mézet alkalmanként szoktunk fogyasztani és nagyon ritkán – néhány havonta egyszer – előfordul, hogy eszünk házi tojást vagy halat. Nem fogyasztunk húst (kivétel időnként a hal – igen, tisztában vagyok vele, hogy a hal is hús), tejet, tejterméket, finomított cukrot, semmilyen feldolgozott vagy mesterséges adalékkal ellátott ételt, szóját – kivétel alkalmanként a csökkentett sótartalmú, bio szójaszósz. Semmit amire nincs szükségünk – és másnak se lenne. Számunka nagyon fontos a “tiszta” táplálkozás. Igen, ez azt jelenti, hogy még a kecsapot is én magam készítem, ha épp nem találok megfelelőt.

Szélsőségesen hangzik? Igen, lehet. Szerintem pedig ez a természetes. Számomra a szélsőséget az élelmiszeripar jelenti a kegyetlen állatkínzással, a rengeteg adalékkal és feldolgozási módszerrel, amivel mérgezik testünket. Vagyis mindenki mérgezi saját magának, mert mi döntjük el, hogy megesszük -e vagy sem.

Tiszteljük és szeretjük a testünket és önmagunkat annyira, hogy csak a legjobbal tápláljuk. Az lehet relatív, kinek, mi a legjobb. Van véleményem erről is, de megtanultam, hogy nem szólok bele más étkezési szokásaiba. Még ha nehéz is, mert épp egy szeretteden látod, hogy betegsége ellenére sem képes változtatni. Szörnyű, tehetetlen érzés, de ez az Ő élete. Tisztában vagyok vele, hogy ha megeszem például alkalmanként a tonhalkonzervet, nem az a legjobb a testemnek. De azt is tudom, hogy jóval többet teszek magamért, a testemért, a környezetemért, a világért, mint tettem azt évekkel ezelőtt. Nem az a lényeg, éppen hol járok másokhoz vagy más nézeteihez képest, hanem, hogy én hol tartok saját magamhoz képest. Két út van: hanyatlás vagy fejlődés. Én amíg a folyamatos fejlődést érzem magamon, elégedett és boldog vagyok.

Nem állítom, hogy nincs az a szituáció, amikor ne kötnénk kompromisszumot ételeink minőségét illetően, mert előfordul. Sőt, fél évben egyszer még az is megesik, hogy belekóstolok egy húsos ételbe valahol – bár ez már nem is  tudom mikor fordult elő utoljára. Most úgy érzem, nem tudnám többször megtenni még azt sem, hogy egy falatot egyek belőle. Nagyon fontos, hogy ne ítélkezzünk ilyenkor se magunk sem pedig mások felett. Körülbelül 5 évig tartott a folyamat amíg idáig eljutottunk, és megyünk tovább. Fontos, hogy semmit sem erőltetünk, nyilván tudatosság és sok-sok utánajárás, tanulmány is áll a háttérben, de alapvetően testünk jelzéseit követjük.

A test okos, tudja, mire van szüksége és ha figyelünk rá, “meghallhatjuk”.

Ha érdekelnek a hasonló témájú cikkek, szívesen olvasnál vegán receptekről és az egészséges, tiszta, növényi alapú táplálkozásról illetve szépségápolásról, kattints ide.

minie

Tetszett a cikk? Segíts, hogy minél  több nyitott szívű olvasóhoz eljuthasson. Lehet valakinek épp erre az információra van szüksége.

OSZD MEG és LIKE. Minden visszajelzésért hálás vagyok. 

Köszönöm

3 thoughts on ““Akkor Ti mit esztek?”

 1. Szia 🙂
  Mi is hasonlóan táplálkozunk itthon, és a cikk első mondata az én esetemben is nagyon sokszor elhangzik, a falnak megyek tőle. 🙂
  Én is tiszta étkezésnek hívom, de nem tudom betenni egy meghatározás alá sem (paleo, vegán….), a lényeg hogy próbálok csak jót adni a testemnek, semmi feldolgozott élelmiszert. Ez alól a sajtok a kivételek, mi nem vagyunk vegánok, de kevés sajtot eszem. Húst nem, de halat heti kétszer igen. Nálam kb 6-7 év volt mire eljutottam oda ahol most tartok, és nagyon élvezem. Nemrég, pár hete láttunk itthon egy dokumentumfilmet az öregedés és a tápanyagmennyiség összefüggéséről, azóta elhagytam a krumplit, rizst, kenyeret és tésztát. Na itt végleg kiverem a biztosítékot másoknál. :-))) De sosem éreztem ilyen jól magam étkezés ügyileg, úgyhogy csak így tovább Neked is.

  1. Kedves Eszter!
   Nagyon köszönöm a hozzászólásodat és nagyon örvendek, hogy egyre több tudatos emberrel találkozom. Remélem, hamarosan egy jó kis Feminie közösséget alkothatunk, hogy megosszuk tapasztalatainkat. Szerintem jól csinálod, erőltetni semmit sem szabad, fontos, hogy amit (t)eszünk, szívből jöjjön és ne erőszakból. Csak így tovább 🙂
   Érdekel az a dokumentumfilm, elküldenéd kérlek? Akár itt, akár privát üzenetben a minie@feminie.hu email címre? Megköszönném.
   Örülök, hogy ilyen remekül érzed magad, csak így tovább!!!!
   Minie

   1. Kedves Minie,
    köszi!! 🙂

    Ez az a film azt iszem: http://mozicsillag.cc/film/az-oregedes-vege-2010-online

    …..de mielőtt megnézitek, le kell tölteni egy ingyenes Ad Blocker nevű reklámszűrőt, mert különben nehéz itt az oldalon a reklámok hada közt megnézni 🙂 Ha máshol megtalálod, az is jó persze. Az Ad Block-al viszont simán működik. 😉

    Üdv: Eszter

Comments are closed.