Műfenyő vagy valódi? – Ne sajnáld a fákat!

Rengeteg helyen olvasom, hogy sajnálják “szegény” fákat, amiket kivágnak az erdőkből, ezért inkább műfenyőt vesznek… biztos, hogy ez jó ötlet? Valóban ez a legkörnyezettudatosabb megoldás?

Először is szeretném tisztázni, hogy a cím inkább figyelemfelkeltés erről a fontos témáról, amiről nagyon sok a tévhit, ma már a második “védjük a természetet vásároljunk műfenyőt” feliratú poszttal találkoztam. Természetesen mi is szeretjük, tiszteljük az élővilágot – különben nem létezne ez a blog – erre tanítjuk a fiunkat is és eszünk ágában sincs bántani senkit és semmit. Mégis ez a cím megállja a helyét, mindjárt megérted, hogy miért.

Nem terveztem ilyen cikket írni, de az I-re a pontot az tette fel, amikor egy – általam kedvelt és nagyrabecsült – vlogger, influencer, akit évek óta követek, üzenetével arra biztatja követőit (több százezer), hogy vegyenek műfenyőt, az sokkal környezettudatosabb, mert nem kell kivágni a fákat, pusztítani az erdőt. Bevallom én is így gondolkoztam, habár műfenyőt még sosem vettem, igaz terveztük… Viszont! szerettem volna megbizonyosodni, hogy valóban ez a legkörnyezettudatosabb megoldás -e. Azóta utána jártam és természetesen egyértelmű választ kaptam kérdéseimre. Nem is kérdés, hogy ezek után, mire esik a választásom. Nagyon röviden és lényegretörően összefoglalom, remélem, sokatoknak segít kicsit tisztázni, helyretenni ezt a kérdést.

Élő fa

 • Egy erdő sem pusztul ki valódi, élő karácsonyfa felállítása miatt, ugyanis a fenyőfákat NEM erdőkből vágják ki, hanem kifejezetten ezért nevelik őket éveken keresztül, erre alkalmas helyeken, fatelepeken.
 • Így nem hogy nem írtunk erdőket igazi karácsonyfák miatt, hanem kifejezetten jót is teszünk, hiszen fákat ültetünk annak érdekében, hogy egyszer majd ebből karácsonyfa lesz. Igen, amit kivágnak, de ha nem lenne szükség karácsonyfákra, akkor nem ültetnének fenyőfákat, kvázi nagy valószínűséggel üresen állna az a hely (vagy ki tudja, mi lenne a helyén).
 • A kifejezetten karácsonyfának nevelt fák akár 10-20 évig (mérettől függően) jelentős mértékű szén-dioxodot kötnek meg.
 • A kivágott fák helyére mindig újat ültetnek.
 • Karácsony után komposztálható, égethető, nem terheli a környezetet (nyilván az égetés valamennyire igen, de nem mindegy, hogy fát, vagy műanyagot égetünk).

A fentiekkel ellentétben a műfenyők:

 • Nagy része kínából érkezik, hosszú utat megtéve, ami nagyon környezetszennyező, rengeteg energia, üzemanyag és valószínűleg nem méltányos munkakörülmény van mögötte.
 • A műfenyőknek nagyon magas a “carbon lábnyoma”
 • A legtöbb műfenyő alapanyaga a PVC, ami rendkívül káros a környezetünkre nézve. Nem csupán az égetésnél (miután kiselejteztük), hanem az évek, használat során a szobában állva is káros anyagokat, ólmot bocsáthat ki, ahogy egyre elhasználtabbá válik.

Ha a fentiek után is mindenképpen ragaszkodsz a műfenyőhöz, az alábbiakra érdemes figyelni:

 • A műfenyő ne Kínából, Amerikából, hanem EURÓPÁBÓL származzon, ott is gyártsák, onnan is szállítsák.
 • PVC mentes legyen!
 • Használd legalább 20 évig, ugyanis ennyi év használat után mondható el, hogy környezetvédelmi szempontból “megtérül” és egyenértékűvé válik a kivágott fával szemben, de csak akkor, ha minden évben ezt használod és nem veszel mellette valódi fenyőt. Sajnos a statisztikák azt mutatják, hogy ennél jóval kevesebb ideig használjuk a műfenyőt.

Az én döntésem, egyértelmű ezek után. Ha Te is valódi fenyőt vásárolsz, figyelj arra, hogy az is Magyarországról származzon és a lehető legközelebb legyen a lakhelyedhez, hogy még az autózást és az ahhoz használt energiát is megspórold a Földnek, így igazán tudatos lesz a fenyőfa vásárlásod.

minie

Tetszett a cikk? Segíts, hogy minél  több nyitott szívű olvasóhoz eljuthasson. Lehet valakinek épp erre az információra van szüksége.

OSZD MEG és LIKE. Minden visszajelzésért, támogatásért hálás vagyok. 

Köszönöm