10 szokás ami boldoggá tesz

Nem csupán a kisbabák és gyerekek életében fontos a napirend kialakítása. Nekik az ad keretet, biztonságot. Természetesen fontos, hogy a kereteken belül szabadon mozoghassanak, de ez egy másik téma. Ebben a postban megosztok Veletek 10 dolgot, amit ha beiktattok a mindennapjaitokba, sokkal boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak lehettek. Ugyanis nekünk, felnőtteknek is fontos a napirend kialakítása. Nem gondoltátok volna? Próbáljátok ki!

1. Kelj korán! 

Itt mindenki maga döntheti el, kinek, mit jelent a korán. A lényeg, hogy fél-egy órával korábban, mint szoktál. Egy számomra fantasztikus felismerés, hogy ha jól indul a reggeled, az az egész napodra kihat. Én hajlamos vagyok mindent – így az alvást is – az utolsó pillanatig húzni, ami kapkodáshoz és stresszhez vezet. Lehet, hogy nehezedre esik kikelni az ágyból, de utólag hidd el, nagyon elégedett leszel magaddal. Tudom, sokatoknak, ahogyan nekem is, valódi kihívás megoldani baba mellett, ilyenkor, ha lehetséges, próbáljunk minimum fél órával a pici előtt felébredni… Legalább azt 30 percet adjuk meg magunknak, többre úgysem lesz lehetőségünk a nap folyamán a kis örökmozgók mellett.

2. Ébredés után igyál meg fél liter vizet! 

Ezt a pontot nem fogom túlmagyarázni, egyszerűen az élethez kell a víz! Napközben hajlamosak vagyunk megfeledkezni a folyadékpótlásról, ha beiktatjuk a reggeli vízivást az életünkbe, nem is gondolnád, milyen sokat tettél az egészségedért, bőrödért, emésztésedért, anyagcserédért.

3. Csak 5 perc meditáció! 

Minél több időt fordítasz meditációra, annál jobb, de ha már csupán 5 percet rászánsz minden reggel, beépítve a reggeli rutinodba, megint csak sokat tettél annak érdekében, hogy jól alakuljon a napod. Nem kell nagy dologra gondolni, gyertyát gyújtani és hangtálat kongatni – persze ez is egy módja, itt is kialakíthatsz egy külön szeánszot erre a célra – elég akár az ágyben fekve átgondolod, miért vagy hálás az életedben, mi a legfontosabb teendőd mára, vizualizálod, hogy sikerülni fog és hálát adsz amiért sikerült, mintha már megtörtént volna. Így ebben a szellemben kezdhetsz neki a napi kihívásoknak. Tudatosítsd magadban, hogy MINDEN RENDBEN VAN, MINDEN RENDBEN LESZ.

4. Tornázz legalább 15 percet! 

Egyszerűen én sem hinném el, ha nem tapasztalnám milyen jelentősége van akár 15 perc mozgásnak. Ha másra nincs is időm, de néhány lassú légző- és bemelegítő gyarkorlat, gerinctorna esetleg egy-két napüdvözlet szintén kihat az egész napodra!

5. Regelizz! 

A csapból is ez folyik, csak legyintünk rá, de valóban elengedhetetlen része a napnak. Nem győzöm hangsúlyozni, mennyire fontos. A víz után ez indítja be az egész tested, a motort, és tudom, hihetetlenül hangzik, de még a vacsorádra és az éjszakádra is kihat.

6. Iktass be az étrendedbe naponta egy pohár zöld turmixot! 

Vannak időszakok ,általában nyáron, amikor egész délelőtt csak zöld turmixot fogyasztok, de ha ezt nem is, legalább azt tedd meg magadért, az egészségedért, testedért, hogy megiszol egy pohár smoothiet. Sajnos a magyar lakosság jelentős részének nem szokása a nyers zöldség fogyasztása, de ha például beleturmixolod a spenót vagy mángold levelet egy kis gyümölccsel a délelőtti italodba, ízében nem érzed, jótékony hatását viszont annál inkább.

7. Adj hálát! 

Mindenért amid van! Itt is érdemes egy napszakot kijelölni, amikor minden egyes nap megteszed, még jobb, ha le is írod. Csinálj belőle rendszert, építsd bele a reggeli rutinodba például. Fantasztikus ereje van a hálaadásnak, egész tanulmányok és könyvek alapoznak erre. És nem is olyan könnyű feladat… az elején… aztán már csak azt veszed észre, hogy betelik a lapod. Csak három dolog minden nap, írd le! Ugye, mennyi mindenért lehetsz hálás? Olyan nincs, hogy nem találsz három picinyke dolgot az életedben ami boldoggá tesz. Tudatosítsd magadban, megváltoztatja az életed. Az enyémet megváltoztatta.

8. naponta egy jócselekedet 

Minden nap tegyél meg egy olyan dolgot valakinek, amiért semmit sem vársz el a másiktól. Nem kell, hogy ismerd az illetőt, lehet ez egy segítség egy tömegközlekedési eszközön vagy az utcán, üzletben stb. Tedd jobbá a napját és a Tiéd is jobb lesz.

9. Dicsérj meg valakit! 

Itt is az előző ponthoz hasonlóan legyen önzetlen gesztus a részedről. Még jobb, és a Te komfortzónád tágításának is jót tesz, ha ez egy idegen személy. Például egy pénztáros. Fontos alapszabály, hogy a dicséret őszinte legyen, valóban úgy is gondold, amit mondasz! Sokszor megtesszük magunkban, amikor végignézünk valakin, miért ne osztanád meg vele? Tedd boldoggá, többszörösen kapod vissza!

10. Ne halogass! 

Tipikusan halogató ember lévén számomra ez a legnehezebb pont. Nem tudom, hogy genetikailag van kódolva vagy egy útközben felszedett rossz szokásról van -e szó, de magamat is mindig figyelmeztetnem kell, hogy A LEGJOBB IDŐPONT MINDIG A MOST!!! Ahhh imádom ezt a mondatot, és ha épp elfelejteném, szerencsére mindig van aki figyelmeztet férjem személyében. Ha nem egy rövid teendőről van szó, példálul egy kellemetlen telefonhívásról, akkor csak kezd el.

Én azt szoktam csinálni, hogy beállítom a konyhában található időzítőt a sütőn 25 percre. És addig teljes gőzzel az adott feladatra koncentrálok, ami általában a háztartással köthető össze nálam. Eszméletlen, mennyi minden meg tudok csinálni annyi idő alatt, ráadásul van, hogy úgy kedvet kapok, hogy még egy óra múlva sem akarom abbahagyni.

Nem kell, hogy 25 perc legyen. Legyen csak 15. Annyi időd biztosan van, ha letelik az idő, hagyd abba. Csak azt a 15 percet bírd ki és addig csakis azzal foglalkozz, semmi mással. Gondolkozz, mi az amit meg kellene csinálnod és nincs hozzá kedved! Megvan? Akkor hajrá, csak 15 perc!

 

Tetszett a cikk? Segíts, hogy minél  több nyitott szívű olvasóhoz eljuthasson. Lehet valakinek épp erre az információra van szüksége.

OSZD MEG és LIKE. Minden visszajelzésért hálás vagyok. 

Köszönöm

minie