Cukor nélkül édesebb az élet

Olyan egyszerűen hangzik, mégis hatalmas akaraterő kell hozzá. Az egyik legaddiktívabb anyagról van szó (nem is tudom, minek nevezzem, tápláléknak nem mondanám). Függőséget okoz az agyadnak is, hatással van az ízlelőközpontodra, túlterheli a hasnyálmirigyedet a nagyobb inzulintermelés következtében, a hízásról nem is beszélve. A cukor mindenben benne van, alattomosan körbevesz minket (vagyis az élelmiszeripar vesz bennünket körbe cukorral, bár a tájékozottság a mi felelősségünk). A legjobb, ha ezeket a negatív hatásokat tudatosítjuk magunkban és belső indíttatásból mondunk le róla. Értem ezt úgy, hogy nem erőszakoljuk meg magunkat, figyeljünk testünk jelzéseire, és cselekedjünk időben.

Több, mint négy évvel ezelőtt, egyik napról a másikra azt mondtam, ELÉG! Nem kérek több cukrot, elegem van. Onnantól kezdve a mai napig nem eszem cukrot. Bár néhány hónapja rákaptam a 70-80%-os étcsokoládéra, ami nagy kilengésnek számít nálam, ugyanis tényleg egy gramm cukrot sem fogyasztottam az elmúlt években, sem olyat amiben cukor volt… igen, ez azt jelenti, hogy még a kecsapot is magam készítem…

A cukor kiiktatása az életemből csupán egy dolog amit megteszek egészségem érdekében, mégis amikor még semmi másra nem figyeltem, kizárólag a cukorbevitelre, döbbenetes tapasztalásaim voltak. A leglátványosabb, hogy végérvényesen magam mögött hagytam súlyproblémáimat. Bár ez utóbbi időben kevésbé volt jellemző, mint kamaszkoromban vagy húszas éveim elején, mégis az a pár plusz kiló ott ingadozott rajtam. A cukor elhagyásával nem a fogyás volt a célom, hiszen elfogadtam a testem úgy, ahogy van. Kizárólag egészségem megőrzése volt a cél valamint megundorodtam azzal, amit az élelmiszeripar etet velünk. Nem kellett sokáig várnom, míg elkezdtem megtapasztalni pozitív hatásait. Sokkal jobban éreztem magam testileg-lelkileg egyaránt és ha csak azt az egy szabályt betartottam, hogy nem eszem cukrot, gyakorlatilag nem is kellett másra figyelnem, nem híztam, sőt, lement rólam az a néhány kilógramm felesleg is. Ebből lehet következtetni mekkora mennyiségű cukorral terheltem azelőtt szegény szervezetemet.

Ami a jó hír, hogy a cukor pótolható, nem kell megválnunk az édes ízektől. Persze próbálkoztam minden módon megkeresni a kiskapukat, rengeteg paleo süteményt készítettem, melyeket nyírfacukorral, eritrittel édesítettem (most már ezeket sem használom rég óta, sajnos ezek sem olyan megbízhatóak mint gondolnánk). Szépen lassan észreveszed, hogy már nem is kívánod az édeset, vagyis nem olyan mértékben. Én édességfüggő voltam, nem telt el nap, hogy ne ettem volna édességet… majd paleo édességet. Most már csak elvétve jön rám és akkor is a kevésbé édes dolgokra vágyom. De addig is amíg nem éred el ezt az állapotot, következő bejegyzésemben bemutatok Neked néhány cukorpótló megoldást, amit biztonsággal, ám mindent csak mértékkel alkalmazhatsz.

Nagyon érdekes dolog ez, mivel adott esetben lehet, hogy egy a finomított cukorénál magassabb glikémiás indexszű édesítőt használsz, például mézet, mégis egészen máshogy reagál a szervezeted rá. Nem kezeli idegen anyagként. Én azokban az időkben rengeteg mézet ettem, mégis súlycsökkenést tapasztaltam. Kalóriában sem ettem kevesebbet, sőt! Ez is azt bizonyítja, hogy milyen hihetetlenül fontos a minőség! Az, hogy tiszta ételt fogyasszunk, ami nem idegen testünk számára. És itt zárómondatban nagyon fontos megjegyeznem, hogy teljes mértékben kerüljük a mesterséges édesítők használatát, mert kalóriát ugyan nem tartalmaznak, de testidegen anyagként szervezetünk úgy védekezik ellenük, hogy körbeveszi zsírral.

Cukorra szükség van, az agyunknak is szüksége van rá, de nem mindegy, hogy ezt milyen formában adjuk meg neki.

Ha érdekelnek a hasonló témájú cikkek, szívesen olvasnál vegán receptekről és az egészséges, tiszta, növényi alapú táplálkozásról illetve szépségápolásról, kattints ide.

Tetszett a cikk? Segíts, hogy minél  több nyitott szívű olvasóhoz eljuthasson. Lehet valakinek épp erre az információra van szüksége.

OSZD MEG és LIKE. Minden visszajelzésért hálás vagyok. 

Köszönöm

minie

One thought on “Cukor nélkül édesebb az élet

Comments are closed.