Noel zabkeksze – vegán, gluténmentes

Biztosan sokatoknak van az a bizonyos 100%-os bevált receptje, ami bármikor, bárhol megállja a helyét, nemtől, kortól, alkalomtól és  táplálkozási szokástól függetlenül és gyorsan elkészíthető. Ha cookie, én évek óta csak ezt sütöm, nem is értem, miért nem osztottam meg Veletek eddig ezt a receptet?! Most pótolom.

A hetekben sütöttem egy óvodai kis ünnepségre ismét, azóta tervezgetem, hogy leírom Nektek is. A történethez hozzátartozik, hogy épp az imént vetettem papírra Noel óvodája részére, ugyanis ezt a süti receptet fogják elkészíteni közösen a karácsonyi várakozás alatt. Figyelmességből, elfogadásból ismét jeles! Annyira imádom ezt az óvodát! Minden nap, miután kilépek az óvoda kapuján, hálát adok, amiért ilyen fantasztikus közegben, törődő pedagógusokkal tölti mindennapjait az én kis hercegem. Nem én kértem, saját maguktól jutott eszükbe, hogy a közös sütés alkalmával csinálhatnak olyan sütit is, amit Noel is (így mindenki) megehet, így nem kell külön készülnöm és mindenkinek (ugyanaz az) élmény lesz. Az egész óvoda vegán kekszet fog majszolni advent alatt ♥️🙏🤗

HOZZÁVALÓK: 

  • 200 g bio margarin (nem hidrogénezett, pálmaolajmentes)
  • 200 g nyers nádcukor vagy kókuszvirágcukor
  • 1 dl narancslé (vagy egy narancs leve)
  • 300 g zabliszt (gluténmentes)
  • 250 g zabpehely (egész, gluténmentes)
  • 150 g mazsola vagy egyéb aszalt gyümölcs
  • 100 g mag durvára darabolva (kesudió, mandula, dió)
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 1 vanília bab kikapart belseje
  • 1 bio narancs héja

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra
  2. Egy kis lábasban olvaszd össze a margarint, a cukrot majd öntsd bele a narancslevet is
  3. Minden további, száraz összetevőt keverd össze egy nagy tálban
  4. Öntsd a száraz összetevőkhöz a felolvasztott hozzávalókat
  5. Egy sütőpapírral borított tepsibe halmozz kis, púpos evőkanálnyi adagokat – de ez attól függ, mekkora sütiket szeretnél – és formázd meg őket nedves kézzel, kanállal vagy egy kis darab sütőpapírt tegyél a kupac tetejére és nyomd meg finoman egy pohár aljával
  6. Süsd körülbelül 15 percig (sütőtől függ, ellenőrizd folyamatosan, nehogy leégjen –> nekem a régi sütőm 10 perc alatt megsütötte, a jelenlegi pedig 20 perc ugyanazon a hőfokon).
  7. Hagyd teljesen kihűlni, ezután finom ropogós lesz. Fémdobozban tárolva 1-2 hétig biztosan eláll (ha marad addig)

TIPP: 

  • Ha nincs bio narancsod, ne használd fel a héját, mert a citrusféléket nagyon erős, lemoshatatlan vegyszerekkel kezelik, használj helyette szárított narancshéjat (én a DM Bio-t ajánlom, jó áron van és nagyon finom is, kis tasakban keresd, mint, amilyenben a vaníliás cukor vagy a sütőpor szokott lenni)
  • Az alap recept tulajdonképpen a margarin, liszt, zabpehely, cukor. Minden más elhagyható, variálható, helyettesíthető.
  • Gluténmentes zabpehely és zabliszt helyett természetesen használhatsz sima zabpelyhet, zablisztet, teljes kiörléső tönkölylisztet
  • Ez egy nagyon finom, ropogós zabkeksz, ha puhábbat szeretnél, akkor csökkentsd a margarint és tegyél bele több narancslevet/folyadékot

Borítókép forrás: pexels.com (sajnos elfelejtettem fotót készíteni és ez hasonlított rá a legjobban, viszont ugyanilyen tálunk van 🙂 Az én cookiem egyébként ennél laposabb)

minie

Tetszett a cikk? Segíts, hogy minél  több nyitott szívű olvasóhoz eljuthasson. Lehet valakinek épp erre az információra van szüksége.

OSZD MEG és LIKE. Minden visszajelzésért, támogatásért hálás vagyok. 

Köszönöm