Noel születésnapi fekete túrótortája – vegán, gluténmentes

Krémes, tápláló, egészséges vegán “túró”torta, mely megszólalásig hasonlít a valódi túrótorta ízére. Nem csak tej-, cukor-, tojás-, hanem gluténmentes is, de ez csöppet sem jelent hátrányt, ami az ízélményt illeti.


Drága kis Noelünk! Elérkezett ez a nap is, 3 éves lettél. 3 éve érkeztél meg hozzánk erre a világra. Előző éjjel Apival sokáig fenn voltunk, felidéztük az utolsó estét, mielőtt megszülettél volna. Pontosan emlékszünk mindenre, főleg arra, hogy ránk hoztad a frászt, ugyanis jóval a várt idő előtt érkeztél március 11-én. Csodálatos élménnyel ajándékoztál meg bennünket és mi is igyekszünk ezt viszonozni Neked.

4

Többek között ezzel a fekete tortával. Tudom, hogy ez a kedvenc színed, angyali, kis kékszemű Noelünk. Amikor megkérdeztem, milyen tortát szeretnél, nem éppen erre gondoltam, de olyan hatalmas átéléssel mondtad: F E K E T E!

Azt már nem mutatom meg, hogyan nézett ki a torta, miután Noel felvágta :-D De hát ez az Ő tortája... :) <3
Azt már nem mutatom meg, hogyan nézett ki a torta, miután Noel felvágta 😀 De hát ez az Ő tortája… 🙂 <3

Így került a tortád tetejére az, ami a legsötétebb gyümölcs volt éppen a boltban: acai berry. Tudom, hogy nem szereted a csokit és a kakaót, de a szélét egy leheletnyi csokival vontam be, amit mi szívesen megettünk Apival.

Így nézett ki a torta még a csokimáz előtt.
Így nézett ki a torta még a csokimáz előtt.

Na de most leírom a receptet, hogy más is el tudja készíteni ezt a csodás és nagyon egyszerűen elkészíthető tortát. Az alapja a köles lesz, mely nem csak egy szuperegészséges gabona, mivel könnyen emészthető, magas a rosttartalma és tele van ásványi anyagokkal, de nagyon sokoldalúan felhasználható, helyettesíthetjük vele akár a túrót, mint ebben a vegán túrógombóc vagy ebben a kőrözöttes receptemben.

HOZZÁVALÓK: 15 dkg mag vegyesen (nálam dió, mogyoró, mandula), 15 dkg mazsola+datolya vegyesen, 10 g kókuszolaj (elhagyható), 15 dkg köles, 1 dl kókusztej (nálam Aroy-D), 20 dkg agavé szirup, 1 db bio citrom, vanília, 20 dkg bogyós gyümölcs

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A torta alapjához aprítógépben dolgozd össze a magokat és a mazsolát, datolyát. Tehetsz hozzá olvadt kókuszolajat, de ez elhagyható. Ez lesz a torta alapja, nyomkodd egy tapadásmentes kapcsos tortaforma aljára. Nem kell homogénné dolgozni, maradhat kissé darabos.
  2. A “túró”krémhez alaposan mosd át a kölest majd közepes lángos főzd meg kétszeres mennyiségű vízben körülbelül 20 perc alatt. Érdemes ezt akár már előző nap megcsinálni és teljesen kihűlt állapotban dolgozni vele.
  3. Ha a köles már kihűlt (én fedő alatt szoktam hagyni ilyenkor), alaposan dolgozd össze (én aprítógépben szoktam) a kókusztejjel, agavésziruppal, a valódi vaníliával (vaníliabab kikapart belseje). A bio/kezeletlen citromot alaposan mosd meg, héját reszeld a masszába, levét pedig facsard bele.
  4. A gyümölcszselét készítheted két módon: a gyümölcsöt összeturmixolod kb. 3 tk. útifűmaghéjjal és ha szükséges még kis vízzel, vagy pedig felfőződ egy kis vízzel és pektinnel vagy egyéb zselésítővel (utóbbi jóval kocsonyásabb állagot eredményez, én jobban szeretem), ha kell még botmixerrel pépesítheted.
  5. Végül a túrókrémet szépen terítsd az alapra, majd jöhet rá a gyömölcszselé is. Érdemes egy éjszakán át hűtőben pihentetni, így szépen minden megdermed és jól vágható lesz.

P1180070 (800x600)

TIPPEK:

  • A torta tetején lévő acai berry-t útifűmaghéjjal sűrítettem, de jobban szeretem összefőzni pektinnel és kis vízzel a gyömölcsöket és azt önteni a torta tetejére. Úgy kifejezetten kocsonyás lesz az eredmény, szerintem szebb és állagra is jobb. A drága acai berry-t nem volt szívem megfőzni, maradjon benne minden ami értékes.
  • A kedvenc zselém az erdei gyümölcsös mix (fagyasztott), én még kis citromlével és agavé sziruppal édesítem, de tényleg csak egy kicsivel. Ezen kívül szerintem még a málna vagy az eper illik hozzá a legjobban (az acai berry egyébként nem finom, mint kiderült, de megfelelő ízesítéssel szerencsére ez nem érezhető)
  • Agavé szirup helyett használhaszt más folyékony édesítőt, de ennek a legsemlegesebb az íze és a tortát sem színezi el. Én nagyon szeretem a juharszirupot, annak viszont kissé karamelles íze van. A datolya szirup is nagyon finom, de attól kicsit barnásabb lesz a végeredmény.
  • A vaníliabab nem olcsó mulatság. Én a DM bio takaskos vaníliáját szoktam vásárolni – olyan, mint egy vaníliás cukor, de a vaníliabab kikapart belseje van benne csak. Ár/érték arányban ez a legjobb, amit eddig találtam a piacon, nagyon sokáig elég, mert kevéske kell belőle, elég egy késhegynyi, bár én többet szoktam. De ha nem riadsz el a nádcukortól sem, akkor szintén DM bionak van valódi vaníliás cukra, nagyon finom és jóval olcsóbb.
  • Ha nincs bio vagy kezeletlen citromod, akkor a héját ne használd fel, mert nagyon mérgező vegyszerekkel kezelik a cirtusféléket. Facsard bele a levét, és ha van lehetőséged, vásárolj a DM-ben bio szárított citromhéjat – ez is olyan tasakban van, mint a vanília vagy a vaníliás cukor. Egyébként az ALDI-ban szokott lenni olyan nem bio citrom, melyre rá van írva, hogy a héj emberi fogyasztásra alkalmas.
  • Ez egy pici, de laktató torta, 18 cm átmérőjű tortaformával készült.

P1180084 (800x600)

minie

Tetszett a cikk? Segíts, hogy minél  több nyitott szívű olvasóhoz eljuthasson. Lehet valakinek épp erre az információra van szüksége.

OSZD MEG és LIKE. Minden visszajelzésért, támogatásért hálás vagyok. 

Köszönöm