Ártalmas kozmetikumok – Hallottál már a pakuráról?

Lehet így, ezzel a szóval még nem találkoztál, legalábbis, ami a kozmetikai termékeidet illeti. Pedig szinte biztos, hogy találkoztál már vele, sőt, lehetséges, hogy Te is éppen ezzel kened arcbőrödet nap, mint nap.

Ebben a népszerű bejegyzésemben már olvashattál néhány mérgező vegyületről. Ezek közül most a kőolajszármazékokat fejtem ki egy kicsit bővebben.

MI AZ A PAKURA?

A pakura, egy kőolajszármazék, az olajipar legvégső mellékterméke. Szemét. Olcsó hulladék. A legtöbb kozmetikai termék alapanyaga. Lássuk, hogyan is néz ki, mi az előállítási módja.

Perla eBook_1 (752x1200)

Ezután már csak a párlatmaradék marad, ami egy fekete, sűrű, bűzös, ragacsos anyag. Ezt értékesítik kozmetikai cégek részére, akik a még magasabb profit érdekében  felvásárolják és ezt használják fel termékeik alapanyagaiként, hiszen nagy mennyiségben  rendelkezésre áll és nagyon olcsó.

MIÉRT KÁROS?

Szinte az összes nagy cég krémjeinek ez az alapanyaga – legyen szó drága luxustermékekről vagy gyógyszertári termékekről. Semmilyen jó hatása nincs, sőt kifejezetten káros, ugyanis komedogén, azaz eltömíti a pórusokat és ezáltal gyulladást okoz.

Egy réteget képez a bőrön, így meggátolva annak természetes lélegzését, működését. Nagyon rosszul szívódik fel a bőrben, mivel szintetikus olaj, bőröd nem tud azonosulni vele – ellentétben a természetes olajokkal, melyek közül a jojoba kiemelkedő ebből a szempontból.

Ráadásul a pakura rendkívül szennyezett, hiszen a gyártás során számos vegyi anyaggal keveredik.

Ahhoz, hogy a pakura eladhatóvá és kellően vonzóvá váljon a fogyasztói társadalom számára, számos drasztikus kémiai feldolgozáson esik át.

Bőrünkre és környezetünkre nézve káros kémiai anyagokkal fehérítik, finomítják, szagtalanítják, majd még több mérgező vegyülettel színezik, illatosítják, tartósítják,  hogy csak néhány eljárást említsek.

FEMINIE blogpost banner (5)

Az így elkészült olcsó, szépen csomagolt végtermék minimális előállítási árának köszönhetően bőven marad fedezet a marketingre, amire nagy szükség is van, hogy felépítsenek egy (megtévesztő) brandet. Sajnos az egyik legnagyobb és legismertebb babaápolási márka alapját is ez képezi. Mondanom sem kell, hogy ezekre a kicsi, tiszta,  védtelen kisbabákra milyen hatással van.

LEGGYAKRABBAN ELŐFORDULÓ KŐOLAJSZÁRMAZÉKOK

Azaz így keresd a kozmetikai tégelyed ősszetevői között:

Liquidium Paraffinum, Paraffin Wax, Petrolatum, Mineral Oil, Mineral Wax, Vazelin

Ha érdekel a tudatos életmód, a természetes bőrápolás és szívesen olvasnál ebben a témakörben bővebben, érdekelnek az újdonságok, ide kattintva tudsz feliratkozni a hírlevelemre.

minie

Tetszett a cikk? Segíts, hogy minél  több nyitott szívű olvasóhoz eljuthasson. Lehet valakinek épp erre az információra van szüksége.

OSZD MEG és LIKE. Minden visszajelzésért hálás vagyok. 

Köszönöm