A legfinomabb lencseleves – vegán, gluténmentes

Most, hogy már itt a szeptember és egyik nap nyár van, másnap ősz, aztán megint nyár… egyre jobban kívánjuk a finom, tápláló leveseket a hűvösebb napokon. Jelenleg ez a leves a legleglegleg nálunk, tökéletes, valódi ízélmény!

Pontosabban a második leglegleg leves, mert készítettem egy isteni ázsiai levest, amit szépen le is fotóztam és biztosan valami kis cetlire írtam fel a pontos receptet, amit sehol sem találok, de nem adom fel, mert muszáj Veletek is megosztanom!

Na de visszatérve a receptre, nem is húzom tovább a posztot, íme e lényeg:

HOZZÁVALÓK (ebből az adagból két napig eszik egy kisebb család)

  • 250g lencse (nem vörös, hanem a “hagyományos” barna) egy éjszakára beáztatva
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 nagy sárgarépa
  • 1 kis darabka zellergumó
  • 1-2 zellerszár levéllel
  • 2 nagyobb darab krumpli
  • 3-4 babérlevél
  • 2 nagy paradiscsom
  • 1 jó púpos evőkanál paradicsomsűrítmény
  • 1 nagy marék petrezselyem
  • 1/4 tk szerecsendió
  • 1/2 tk kurkuma
  • 2 púpos kiskanál só
  • bors
  • egy darab bio zöldségleveskocka (opcionális)
  • 1,5 l víz

ELKÉSZÍTÉS

  1. A lencsét egy éjszakára áztasd be, majd alaposan mosd át
  2. Minden hozzávalót vágj fel apró darabokra, kockákra (a vöröshagymát nagyon apróra, a paradicsomokat elég negyedelni).
  3. A lencsét, a zöldségeket, a babérlevelet és a sót – a petrezselyem és a fűszerek később jönnek – tedd fel főni 1,5l vízben, körülbelül 40 percig.
  4. Amikor már nagyjából minden megfőtt, keverd bele a szerecsendiót, kurkumát és a petrezselymet. Főzd még így néhány percig és már készen is van 🙂

TIPPEK

Tálalásnál én még megszórtam egy jó adag friss petrezselyemmel a tetejét, nagyon finom és kiváló antioxidáns, sok benne az E és A vitamin valamint gazdag ásványi anyagokban, vasban. Télen különösen ajánlott rendszeres fogyasztása és kitelel a konyhaablakban 🙂

A leveskocka opcionális, hogy használsz -e, de anélkül is nagyon finom és ízletes lesz a leves. Másfél liter vízhet 3 levekocka az ajánlás, én legfeljebb egy darabot tennék bele (előtte forró vízben feloldva, mert a bio leveskockák nehezen oldódnak vagy nem oldódnak fel  teljesen a levesben). Ha használsz, mindenképpen vedd figyelembe a sózásnál!

Ha sok zellerszáram marad, jól megmosom, majd annak a zöld levelét lefagyasztom, nagyon jól jön majd a későbbiekben levesekbe, ragukba, a szárát pedig vagy megesszük humuszba mártogatva,  megisszuk zöldturmixba vagy azt is ugyanúgy lefafagyasztom levesekbe, ragukba. Fagyasztás után már csak így érdemes felhasználni, mert nem lesz olyan friss, ropógos, hogy mártogatóshoz edd például, viszont egy kevéske belőle rengeteg főtt ételt feldob, nekem mindigy van a fagyasztómban, így nem kell mindig megvennem egy egész csomagot, ha egyébként nem szeretném felhasználni az egészet 🙂

Ennyire egyszerű, írd meg kommentben, ha Te is elkészítetted, hogy ízlett.

minie

Tetszett a cikk? Segíts, hogy minél  több nyitott szívű olvasóhoz eljuthasson. Lehet valakinek épp erre az információra van szüksége.

OSZD MEG és LIKE. Minden visszajelzésért, támogatásért hálás vagyok. 

Köszönöm