Több érdeklődő levelet kaptam már arra vonatkozóan, hogy örülnétek illetve hasznos segítség lenne, ha készítenék “heti bevásárlólistás” cikket. Sokan vagytok épp életmód váltásban és tudom milyen nehéz ilyenkor a kezdet. Mit vegyünk, hol? Mi legyen a spejzban? Ezzel a cikkel szeretnék Nektek segítséget nyújtani a kezdeti nehézségek leküzdésében.
Tervezek hamarosan egy sokkal átfogóbb cikket a témáról. Jelenleg speciális helyzetben vagyunk, ugyanis nem Magyarországon élünk, de hamarosan hazatérünk. Itt a Dominikai Köztársaságban falakba ütköztünk, ugyanis vannak csodálatos gyümölcsök ugyan, de a boltok polcai amerikai tartósított vackokkal vannak tele. Ami jobb minőségű – kevés ilyen van- az pedig nagyon drága… Másrészről pedig rengeteget dolgozom a Perla bevezetése kapcsán így nem csak azt kellett figyelembe vennem, hogy adalékmentesen és teljes értékűen főzzek kis családom számára, elfogadható áron, hanem hogy könnyen, gyorsan és egyszerűen elkészíthető legyen az étel.
Azért osztom meg mégis Veletek, mert szinte csak olyan alapanyagokat vásárolunk amik otthon is beszerezhetőek és iránymutatást adhatnak, ha Nektek is gyorsan le kell valamit kapnotok a polcról és “összedobni valamit”. Érdekes megtapasztalni, hogy otthon mennyi mindent felhalmozunk, aminek sokszor sajnos az a vége, hogy egy-egy étel a kukában landol. Tudom borzalmas és akármennyire is figyelek, sajnos néha tényleg előfordul.
Nézzétek, itt összesen ennyi “tartós” élelmiszert tárolunk és egy kis hűtővel rendelkezünk (az extrém minimális konyhai felszerelésről nem is beszélve, aminek a felét mi hoztuk otthonról).
HETI BEVÁSÁRLÓ LISTA
KAMRA
- hüvelyes konzervek (fekete bab, vörösbab, kis fehérbab, lencse, csicseriborsó)
- cékla- gombakonzerv (a friss gomba itt vállalhatatlan sajnos)
- üveges paradicsomsűrítmény
- mandulatej, kókusztej
- zabpehely
- rizs
- teljes kiörlésű pita vagy tortilla a fagyasztóban vagy hűtőben (mert a magas páratartalom miatt bepenészedne pár nap alatt, még ha bontatlan is
kamra – amit nem hetente vásárolunk, de mindig van itthon belőle
- cukrozatlan, natúr kakaópor
- agavészirup
- finomítatlan, szűz kókuszolaj
- almaecet
- extra szűz olivaolaj
- néhány tésztaféle (spagetti, penne)
- néhány mindenmentes liszt amit még otthonról hoztunk, quinoa, chia mag
- himalája só, bors, szárított koriander, oregáno, római kömény
- mustár
- szárított zöldségek
zöldségek
A zöldségek nagy része, amit vásárolunk helyi, az importot kerüljük általában.
- krumpli
- lilahagyma, fokhagyma, póréhagyma
- brokkoli
- karfiol
- paradicsom
- kaliforniai paprika
- uborka
- cukkini
- tayote (olyan, mint a karalébé, általában nyersen rágcsáljuk)
- friss bazsalikom, koriander, petrezselyem
- édesburgonya
- yuca gyökér (tápióka)
- sárgarépa
GYÜMÖLCSÖK
Idénynek megfelelően
- ananász
- papaya
- avokádo
- maracuja
- mango
- kókuszdió
- banán
- lime
- és még néhány kimondhatatlan nevű, amiket majd bemutatok részletesen egy másik bejegyzésben, mert nagy érdekességek és finomságok vannak itt 🙂


VEGÁN MENÜ INSPIRÁCIÓ
REGGeLIK
- zabkása gyümölccsel, kakaóporral, chia maggal
- smoothie bowl (sűrűre készített, kanalazható gyümölcs smoothie megszórva még több gyümölccsel, chia maggal, kakaóporral)
- gyümölcstál
- pancake (amerikai palacsinta mindenmentes Szafi Free palacsintatésztából és összenyomkodott banánból) gyümölccsel
uzsonnák
- gyümölcs (általában banán)
- yuca chips
- kókuszdió (a kókuszvizet megisszuk, a kókuszhúst megesszük, nagyon laktató, tápláló)
- valami kis nasi, desszert például avokádóból

EBÉDEK, VACSORÁK






Ilyen-olyan saláták tele sok zöldséggel, avokádóval, leöntve olivás öntettel, mustárral vagy citrusos tahinivel… gluténmetes tortillával (Szafi Free palacsintatésztából) vagy sima tortillával vagy pitával, kenyérrel, csírával és babbal vagy csicseriborsóval, lencsével gazdagítva…

EGYÉB ÖTLETEK – fotó nélkül
- Rendszeresen fogyasztunk tortillába tekert rizst (akár előző napi rizses ételmaradékot), sok zöldséggel, babbal, Dominikán fairtrade avokádóval, Magyarországon zöldségkrémmel, humusszal.
- Pirított pitát (házi) vegán margarinnal, olivaolajjal, sok zöldséggel (paradicsom, uborka, hagyma).
- Esetenként az is előfordul, hogy csak leugrunk a helyi olasz kis bódéba és veszünk pár paradicsomos focacciát.
- friss készételek amiket otthon is könnyedén elkészíthetsz: tabolueh (zöldséges kuszkusz), ratatoulle (francia lecsó), lencsesaláta pitával
Amint látjátok tényleg nem kell nagy dolgokra gondolni. Persze azért időnként nekem is fejtörést okoz, mit is készítsek… most unásig esszük a fenti ételeket. Valamire rákapunk, aztán jön egy újabb ihlet és bejönnek újabb és újabb receptek, illetve amire ráununk, azt pedig pihentetjük egy darabig.
Ha van jó ötleted, amivel kiegészíthetnénk a témát írd meg nekem, osszuk meg másokkal is!
Ha érdekelnek a hasonló témájú cikkek, szívesen olvasnál vegán receptekről és az egészséges, tiszta, növényi alapú táplálkozásról, kattints ide.
Tetszett a cikk? Segíts, hogy minél több nyitott szívű olvasóhoz eljuthasson. Lehet valakinek épp erre az információra van szüksége.
OSZD MEG és LIKE. Minden visszajelzésért hálás vagyok.
Köszönöm
Hú Regi! Ezek a képek! Ezeket az ételeket mind te főzted? Fözősulit nem akarsz indítani?? Befizetnék!!
Szia Lina! Igen, mind én készítettem, nagyon-nagyon köszönöm a hozzászólást 😀 🙂 Elgondolkodtató a kérdés, eddig még nem jutott eszembe… de ha egyszer lesz valami kezdeményezés az irányba, Neked fogok először szólni, ezt most megfogadtam 😀 🙂