4 TIPP egy boldogabb életért

A boldogság nem jön csak úgy magától. Minden egyes nap tenni kell érte. Fontosak a szokások, amit kialakítunk a cél érdekében. Ebben a bejegyzésen megosztok Veled 4 olyan “szokást”, ami saját tapasztalataim alapján nagyban hozzájárul egy boldogabb élethez.

Előző bejegyzésem, a 6 TIPP +1 TANÁCS SZÜLŐKNEK A POZITÍVABB ÉLETSZEMLÉLETÉRT folytatásaként vagy kiegészítéseként íme még 4 pont, amivel jobbá teheted az életedet. Míg az “első részben” inkább mentális oldalról közelítettem meg a kérdést, ebben a bejegyzésben kicsit a fizikai oldaláról szeretném megosztani Veletek saját tapasztalataimat és tanácsaimat, ha kiegyensúlyozottabb, boldogabb életre vágysz.

1. reggeli rutin

Van egy kedvenc mondásom: “If you win the morning you win the day.” Azaz, ha “megnyered a reggelt, az egész napot megnyered”. Ez annyit tesz, hogy ha semmi másra nem összpontosítasz, csakis a napod legelső órájára, óriási változást fogsz tapasztalni. Ez saját tapasztalat! Egész napomat – legyen az bármilyen is – és hozzáállásomat meghatározza, hogy ha jól indul a reggelem. Nagyon fontos a reggeli rutin kialakítása egy felnőtt életében is. Amikor babád/kisgyermeked van, sokkal nehezebb, sőt megkockáztatom, hogy esetenként lehetetlen, de erre is már vannak megoldásaim – ezt egy külön cikkben fogom kifejteni, mert úgy gondolom sok anyának nagy segítség lehet.

2. tiszta táplálkozás

Erről már ebben a korábbi cikkemben írtam, mit jelent számunkra a tiszta táplálkozás. Ne rettentsen el benneteket, tudom, hogy sokatoknak extrémnek tűnik. A lényeg, hogy Te tegyél meg egy apróságot, amivel közelebb kerülsz a tiszta táplálkozáshoz. Magadhoz képest tegyél meg egy olyan változást, amitől jobban érzed magad, amitől úgy érzed, tettél valamit az egészségedért. Amikor tisztán táplálkozom, egyszerűen érzem, hogy boldog a testem. Mindig is mondom Lacinak ilyenkor, hogy “olyan boldog a testem”. Mert valóban így érzem, fantasztikus érzés jól táplálni, megbecsülni és vigyázni rá.

3. mozgás

Az előző ponthoz kapcsolódóan, ha beiktod a rendszeres testmozgást az életedbe, azt veszed észre egy idő után, hogy egyre egészségesebben, tisztábban táplálkozol. Érdekes, de valóban így működik. Itt sem kell óriási célokat kitűzni. Bevallom, én is szeretnék sokkal többet sportolni: futni, pilatesezni, erősíteni. Jelenleg, amit megteszek minden nap magamért az a 10-20 perc jóga. Tudom, lehetne több is, de nekem ennyi elég, hogy sokkal jobban érezzem magam. Ez legyen Neked is a motiváció, próbáld ki, hogy azt a napi 10-15 percet csak erre szánod – érdemes mielőbb túllenni rajta, így kevesebb az esély arra, hogy később, vagy este elsumákolod fáradtságra hivatkozva. A legjobb, ha beiktatod a reggeli rutinodba, hogy igazán jól induljon a napod. 

4. testtartás

Ha például jógázol, pilatesezel, megerősödik a hátizom, szebb lesz a tartásod vagy egyáltalán LESZ TARTÁSOD. Egyszer valahol olvastam, hogy egy jó testartás egyenlő +5 cm -5 kg. És ki ne érezné úgy jól magát?! Ezektől a mozgásoktól szinte azonnal, már az első alkalom után érezhető a változás, és ha reggel beiktatsz egy kis gyakorlást, aznap egészen máshogy fogsz lehajolni akár a kisgyerekedhez. Nálam így van.

+1 példamutatás

Még ha Noel nehezen is viseli, ha nem rá figyelek a reggeli gyakorlataim közben, akkor is megcsinálom. Végeredményben az neki is nagyon jó lesz, mert igen, múlhat ezen a reggeli néhány percen az egész napi energiaszintem és mozgékonyságom. Nagyon cuki egyébként, mert sokszor nevet és mondja: “Mami kisház” (ez a lefelénéző kutyapóz) vagy “Mami kisfóka” (ez pedig a kobra póz). Valamikor jön és bebújik a kisházba, vagy egy pillanat alatt rámvetődik, amikor éppen hason fekszem egy másodpercig két ászana között.

Mostanában az vált be, hogy amíg Ő reggelizik, addig gyorsan megcsinálom, Ő meg kuncog, hogy “Mami kisház”, “Mami kisfóka”. Persze így lelkileg nem tudok igazán ráhangolódni, de legalább a fizikai részét megcsinálom.

És nem utolsósorban, sokszor gyakorol Noel is. Előveszi a jógamatracot, kiteríti és megcsinálja a lefelé néző kutyapózt és mondja, hogy “bébi jógázik” – így hívja magát, ki tudja miért?! Szóval pozitív példamutatásnak sem utolsó szempont.

A fenti pontokat érdemes életed részévé tenni. Ez olyan, mint a táplálkozás és az egészséges életmód. Nem elég néhány hétig csinálni, nap mint nap tenni kell testi-lelki egészségedért. Nem hiszek a néhány napos/hetes diétákban, az életmódban hiszek. Ha egyszerre túl soknak találod, válassz ki csak egy dolgot, amit bevezetsz a napi rutinodba. Ha még azt is soknak tartod, akkor tűzz ki 21 napot, amíg minden egyes nap megcsinálod. Ugyanis ennyi időre van szüksége agyadnak az átálláshoz és egy új szokás kialakításához. Csak néhány perc naponta! Ez ellen nem lehet kifogásod!

Ha érdekelnek a hasonló témájú cikkek és szívesen értesülnél a pozitív életszemlélet, test-lélek egyensúlyához kapcsolódó érdekességekről, programokról, kattints ide.

minie

Tetszett a cikk? Segíts, hogy minél  több nyitott szívű olvasóhoz eljuthasson. Lehet valakinek épp erre az információra van szüksége.

OSZD MEG és LIKE. Minden visszajelzésért, támogatásért hálás vagyok. 

Köszönöm