A legfinomabb gombakrém, aminek nincs is “gomba íze”

A spontán, egyszerű ötletekből születnek a legjobb fogások. Ez a legfinomabb gombakrém, amit valaha ettem, pedig már volt néhány próbálkozásom.

Az inspirációt a Mindenmentes 2 című fantasztikus könyvből merítettem, de ezt-azt kihagytam vagy épp hozzátettem, kisgyerek baráttá alakítottam saját ízlésünk szerint – így került bele például a mustár, ami számomra egyszerűen elengedhetetlen a receptből, annyira meghatározza az alap ízvilágot.

Nagyon ritkán fogyasztunk gombát, de a napokban rákívántam és vettem 10 db nagyobb méretű csiperkét. Már ideje volt kezdeni vele valamit, így ez a mennyei gombakrém készült belőle vacsorára. Laci, a férjem, nem volt itthon, hogy letesztelje, Ő ugyanis nem szereti a gombát, de ez olyan finomra és gombaízmentesre sikeredett, hogy biztos vagyok benne, hogy neki is nagyon ízlett volna. Többször volt már olyan étel, amit tipikusan nem szeret, de kértem, hogy kóstolja meg, mert ezt annak ellenére is szeretni fogja… na hát ezzel is így lenne. Mint ahogy történt egyszer egy vargánya krémlevessel is, amit azóta is emlegetünk. Mondanom sem kell, hogy az én gourmet kisfiam falta.
P1170022
HOZZÁVALÓK: 1 fej vöröshagyma, 10 db nagyobb csiperke gomba, 2 ek kókuszolaj, 2 ek (sűrű) balzsamecet, 2 tk mustár, 2 ek kukoricadara, 3 ek sörélesztőpehely, pici só (nálam ez mindig himalája vagy parajdi)
ELKÉSZÍTÉS:
  1. A vöröshagymát megdinsztelem
  2. Balzsamecettel meglocsolom és folyamatosan kevergetve megvárom, hogy az ecet szúróssága elillanjon belőle
  3. A gombát mosás és felszeletelés után rádobom a balzsamecetes hagymára, majd megvárom, hogy jól összefonnyadjon és elpárologjon levének nagy része. Közben kis sóval ízesítem (vagy ez esetben Noel, hogy Ő is kapjon valami kis feladatot, mert olyan nem fordulhat elő, hogy ne segítsen nekem a konyhában)
  4. A kukorica darával megszórom, jól összekeverem
  5. Végül hozzáadom a mustárt és a sörélesztőpelyhet
  6. Kis hűlés után beletettem az aprítómba és krémesre dolgoztam

P1170019

TIPP: Tudom, hogy a 10 db nagyobb gomba eltérő súlyú lehet, de mivel nem mértem le előtte, így írtam le Nektek. Viszont ez az a recept, amit nem tudsz elrontani az arányok változtatásával sem. Keverj hozzá nyugodtan akár több mustárt, vagy fűszerezd például rozmaringgal vagy kakukkfűvel vagy füstölt pirospaprikával.

Mi pirítósra kenve fogyasztottuk. Ha már kenyér, nagyon ajánlom az egyszerűen elérhető, LIDL-ben is kapható Jó kenyér márkájú teljes kiörlésű, teljesen adalékmentes és kovásszal készült kenyereket (3-4 nap után elkezd penészedni, erre figyeljetek. Mivel mi ritkán fogyasztunk kenyeret és nem is sűrűn járunk LIDL-be, így rendszerint lefagyasztom és alkalmanként leveszek néhány szeletet, amit megpirítok).

TÁLALÁS: Sajnos nekünk nem volt itthon, de nagyon el tudtam volna képzelni friss petrezselyemmel – megszórva a megkent pirítós tetejét. Mivel már bőven vacsoraidő volt, még langyosan fogyasztottuk, de biztos vagyok benne, hogy hidegen is nagyon finom.

Fantasztikus lett!!!!! Próbáljátok ki és kóstoltassátok meg a nem gombarajongó ismerősötökkel is.

minie

Tetszett a cikk? Segíts, hogy minél  több nyitott szívű olvasóhoz eljuthasson. Lehet valakinek épp erre az információra van szüksége.

OSZD MEG és LIKE. Minden visszajelzésért, támogatásért hálás vagyok. 

Köszönöm