Ezért száraz a bőröd – okok és megoldások

Rengeteg embert érint és sokan fordulnak hozzám tanácsért a témát illetően. Sok a fogalom és a kavarodás. Ember – de legalább kozmetikus – legyen a talpán, aki eligazodik a sok kifejezés között. Ezzel a cikkel szeretnék Neked segíteni, hogy kicsit jobban átlásd, megértsd, mit is jelent a száraz bőr, annak mi az oka és hogyan kezelheted hatékonyan és természetesen.

Először is fontos tisztázni mi is az a hidratálás?

Amikor hidratálásra gondolsz, a bőr vízzel való feltöltését értsd alatta. Sokszor keverjük a hidratálást a táplálással. Mindkettő fontos, és kiegészíti a másikat. De a szó szoros értelmében a hidratálás a kozmetikában a bőr sejtjeinek víztartalmáról szól, ami egy egészséges, telt bőr érzését kelti. Gondolj csak egy szőlőszemre illetve a mazsolára.

hidratalt_bor_szaraz_bor_ellen_rancos_bor_ellenhidratalt_bor_szaraz_bor_rancos_bor_oregedo_bor

 

 

 

 

 

 

Ha folyamatosan hidratált és táplált a bőröd, sakkban tartod a ráncokat és a barázdákat. Amellett, hogy fiatalos marad a bőr, annak működése és a hidratálás folyamata is normális marad.

Kétféle lehetőség van a hidratálásra:

  1. Először is a legfontosabb, hogy bőrödet belülről kell hidratálni. Ahogy a bőr sejtjei is belülről épülnek fel, úgy a nedvességet is elsősorban belülről kell kapni.
  2. Emellett természetesen beszélünk még a külső hidratálásról. Ebben a legnagyobb segítséget az olyan összetevők jelentik, mint pl. a hialuronsav, natrium hialuronát, glycerin vagy az aloe vera, melyek nedvességmegkötőként működnek és a bőrbe jutva nagy tömegű vizet képesek megkötni.

TIPP: az elfogyasztott víz szerveid közül a bőrödet hidratálja legutoljára (belülről kifelé haladva), ezért is fontos hogy sok tiszta vizet fogyasszunk, ami legalább 2,5-3 liter vizet jelent naponta (így bőségesen jut legkülső szervednek, a bőrödnek is).

A bőr táplálása

A hidratálás mellett elengedhetetlen a bőr táplálása, amikor nem vizet, hanem értékes hatóanyagokat juttatunk a bőr mélyebb rétegeibe. Ez esetben az olaj szerepe vitális.  A szőrtüszők mellett találhatóak a faggyúmirigyek. Ezek a mirigyek termelik a faggyút, a bőr természetes olaját, ami segít védeni, táplálni a bőrünket, ami véd a kiszáradástól és az idő előtti öregedésről. Akinek zsíros a bőre, eltömődöttek a pórusok, lehet ott a mirigyek túltermelnek, míg a szárazbőrűeknél alulműködik.

Mindegy milyen típusú bőröd van, bőröd táplálása esszenciális, tehát létfontosságú.

Száraz vagy vízhiányos bőr

A száraz bőr kifejezést elsősorban a bőrtípus meghatározására használjuk. Azt értjük alatta, hogy a bőröd nem termel elegendő olajat, azaz faggyúban hiányos. Emellett a bőr még kevésbé tudja a nedvességet tárolni, mivel sérül a külső védekező rétege, tehát hiány van azon zsírsavakból, melyek támogatják a nedvesség megtartását. Általában ez örökletes tényezők miatt alakulhat ki, leggyakrabban a világos hajú/ kaukázusi típusú embereknél figyelhető ez meg.

Ahogy öregszel, a bőr faggyútermelése természetes módon lelassul. Emellett belső tényezők is szerepet játszhatnak, mint gyógyszerek hatásai, betegség, vitaminhiány. Végeredményképpen száraz, irritált, viszkető, kipirosodó, érdes, hámló, repedező bőr jelentkezhet, ami együtt jár a bőr idő előtti öregedésével, ráncokkal.

A vizhiányos bőr pedig egy állapot, és a bőr felső rétegének vízhiányára utal. A vízhiányért elsősorban az életmód a felelős, gondolok itt az éjszakázásokra, dohányzásra, túlzott napozásra vagy szolárium használatra, kevés vízbevitelre, túlzott fűtésre vagy hűtésre otthon vagy az irodában, gyenge minőségű táplálkozásra és a túl sok forró fürdőre.

Mindezeken felül a nem megfelelő kozmetikai készítmények használata, különösen az arctiszító milyensége, hiszen némelyikkel jobban járnál ha az edényeket mosogatnád vele inkább… vagy a túlzott bőrradírozás, netán egy vegyszerben gazdag tonik, mely jobban összehúzza a pórusaidat, mint citrom a szánkat. Ezért alkottam meg a Perlát, ami csakis természetes, tiszta összetevőket tartalmaz, amelyek nemhogy nem bántják, de táplálják, feltöltik az arcbőrt.

A nedvesség könnyen elpárolog a bőrön át. Ha a bőröd fakó, húzódik és távolról sem mondható ragyogónak, akkor valószínű vízhiányos. Feszes, lehet hámló, egyértelműen megjelennek a korai öregedés jelei, finom ráncok és barázdák formájában. És a rugalmassága természetesen a múlté. Kismértékű pattanások és foltok is előfordulhatnak.

Megfelelő hidratálás nélkül csekély védekező képessége van csak a bőrödnek a környezet pusztító hatásai ellen.

Tehát a bőröd lehet vízhiányos, vagy száraz, esetleg mindkettő egyben.

FEMINIE blogpost banner (2)Kicsit tudományosabb szemmel…

Mi is történik valójában? Mi okozza ezeket az idő előtti ráncokat? Úgy hiszem, hogy ennek a megértése kiemelkedően fontos a célból, hogy mindig jól nézzünk ki, és ápoltnak, fiatalosnak tűnjön a bőrünk.

Az epidermis azaz a legkülső rétegünk kis lapos, sejtéletének vége felé járó bőrsejtekből áll, melyek pár nap alatt elhalnak és lekopnak, lehullanak. Ezen bőrsejtek pótlása a mélyebb rétegekből  származik, mivel a bőr alsóbb rétegei mindig kifelé mozognak. Az az anyag, ami összetartja őket, lipidekből, azaz zsírsavakból, glicerinből áll. Ez a réteg vízálló, véd a napsugárzástól és csökkenti a bőrrétegek közötti vízvesztést, ami szabályozza a hidratáltság szintjét.

Ha a bőr nem termel elegendő faggyút, a sejtmegújulás lelassul és a bőr vízmegtartó és hidratáló képessége sérül.

A bőr savas védőrétege szintén fontos szerepet játszik a bőr védekezőképességében. Ez a réteg a faggyútermelő és az izzadtságmirigyek által kiválasztott anyag keveréke. Meggátolja a gombák és baktériumok elszaporodását a bőrön és biztosítja  a bőrsejtek közti kötőanyagot. Ha ennek a savas védőrétegnek a termelődését valami megzavarja, a bőr külső rétege lúgosabb lesz, ezáltal elveszti a védekező funkcióját. Tehát a bőr állapotának kényes egyensúlya a faggyúteremléstől és az izzadásunktól függ.

A nyári hónapokban a levegő nedvességtartalma magasabb, ami a bőr számára sokkal ideálisabb. Télen viszont jóval szárazabb a levegő, a hideg szelek ráadásul csak még inkább próbára teszik a bőr védekező képességét. A száraz és vizhiányos bőr számára is elég nagy próbatétel ez.

A bőr azon képessége, hogy minél több vizet megtartson, akkor áll csak helyre, ha a bőr védekező rétege megfelelő állapotban van. Nemcsak a bio, a természetes kozmetikai termékek, hanem ugyanúgy a tudatos, természetes és tiszta táplálkozás is hangsúlyos szerepet kap a megfelelő állapotú bőr elérésében.

Látható, hogy a bőrnek nemcsak vízre, hanem olajra is szüksége van ahhoz, hogy hidratált maradjon. A nagy tisztaságú olajok könnyen felszívódnak, és mivel hasonló tulajdonsággal rendelkeznek, mint a faggyú, bőröd imádni fogja az olajokat, bátran használd őket! Viszont nagyon fontos, hogy csakis a legmagasabb minőségű, legtisztább olajokat keresd, mint amilyen a Perla is, főleg, ha illóolajokról van szó. Ahhoz, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, ha olajat vásárolsz, ebben a cikkemben már adtam egy kis támpontot.

minie

Tetszett a cikk? Segíts, hogy minél  több nyitott szívű olvasóhoz eljuthasson. Lehet valakinek épp erre az információra van szüksége.

OSZD MEG és LIKE. Minden visszajelzésért, támogatásért hálás vagyok. 

Köszönöm