Amikor oldalamat elindítottam, megfogadtam, hogy receptjeimnél csak a legszükségesebb, az étel elkészítéséhez nélkülözhetetlen adatokat osztom meg. Magamból kiindulva, idő hiányában sokszor görgetek a “lényegre”, azaz magára a receptre. DE! ezt a desszertet egyszerűen nem hagyhatom szó nélkül. Maga a tökély, krémes, selymes, simogató tömör gyönyör! Egyszerűen nem lehet szavakba önteni, át kell élni. Nagy örömmel és izgatottsággal osztom meg új kedvencemet; tápláló, lágy, édes finomság, csupa-csupa kókusz és csokoládé és és és… hmmm…
És most jöjjön a “lényeg”, maga a recept, amit egy drogéria polcán talált bio kókuszkrém ihletett.
HOZZÁVALÓK: 20 dkg kókuszreszelék, 20 dkg kókuszkrém, 7 dkg extra szűz kókuszolaj, 8-10 dkg agavé szirup, 15 dkg étcsokoládé, bourbon vanília (kikapart belseje), csipet só
ELKÉSZÍTÉS: a csokoládé kivételével minden hozzávalót összekeverek, alaposan összedolgozom. Hűtőbe teszem, hogy gyúrható állagúvá váljon. Ehhez elegendő fél óra, de én egy egész délutánra ott felejtettem, ami nem probléma, mert a kézmelegtől formázható állagúvá válik. Megformázzuk majd visszatesszük a hűtőbe amíg megolvasztjuk a csokoládét. Miután vízgőz felett a csokoládé teljesen felolvadt, kanállal ráaadagoljuk a kis kókuszszeletekre, díszíthejtük még egy kis kókuszreszelékkel. Dermedésig hűtőben tároljuk.
TÁLALÁS: tálalás előtt 15 perccel érdemes kivenni a hűtőből és szobahőmérsékleten tartani, én például szeretem, ha picit puhább, a férjemnek és a húgomnak viszont hűtőhidegen ízlik a legjobban, főleg a nyári melegben.
TIPP: én preferálom a bio minősítésű termékeket, de elkészíthető más verzióból is. A kókuszolajnál fontos az íz miatt, hogy valóban extra szűz kókuszolaj legyen (ne szagtalanított “főző” kókuszolaj). Kókuszkrémből viszont én csak ezt a bio verziót láttam (igaz, mást nem is kerestem). Én nagyon szeretem a vaníliát, mindennek jó ízt kölcsönöz így tettem még a csokoládéba is, ami alapvetően nem tartalmazott (vannak olyan étcsokoládék, melyek bourbon vaníliát is tartalmaznak). A csokoládénál (és egyébként minden más terméknél úgy általában) olvassuk el az összetevőket, valóban tejmentes legyen. Választhatunk cukormentes paleo csokoládét, vagy hagyományos (bio) legalább 60-70% kakaótartalmú csokit is (én szeretem a 85%-os verziót is, abban még kevesebb a cukor). Nálam kivételes kompromisszumként belefér a (nád)cukorral készült bio csokoládé is, de 100%-osan paleosítható ez a finomság. Agavé szirup helyett is használható más, tetszés és ízlés szerinti szirupos édesítő.
Ha érdekelnek a hasonló témájú cikkek, szívesen olvasnál vegán receptekről és az egészséges, tiszta, növényi alapú táplálkozásról illetve szépségápolásról, kattints ide.
Tetszett a cikk? Segíts, hogy minél több nyitott szívű olvasóhoz eljuthasson. Lehet valakinek épp erre az információra van szüksége.
OSZD MEG és LIKE. Minden visszajelzésért hálás vagyok.
Köszönöm