Az egész világ egy nagy játszótér

Tanuljunk a gyerekektől. Az egész világ egy nagy játszótér. Mindenben ott a lehetőség, ha nem vesszük észre, akkor is! Noel, az én lassan 3 éves nagyfiam – kikéri magának, ha kisfiúzom – folyton rádöbbent arra, hogy sokszor nem a lényegre fókuszálok, még ha azt is hiszem. Több esetben bölcsebb nálam, ezért nagyon is tisztelem Őt, egyszerűen csodálatosak a gyerekek!

Tegnap egy ártatlan kis játszóterezésre indultunk és elhangzott egy olyan mondat az én kis bölcs fiam szájából, ami egy lavinát indított be nálam. Annyi gondolat kavarog a fejemben ettől az egyszerű kis mondattól, sok mindenre rávilágított. Mindent biztosan nem is fogok leírni, hiszen már azt is elfelejtettem, ami az előbb főzés közben megfogalmazódott bennem, mert tudtam, hogy ezt meg szeretném Veletek osztani. Egyfelől a gyerek vonatkozásában, másfelől, hogy mi az üzenete számomra ennek a kis történetnek. Igyekszem nem csapongó lenni, még nem tudom, mi lesz ebből a bejegyzésből…

Noel és a futóbicikli - elválaszthatatlanok (egyébként ajánlom mindenkinek, fantasztikus találmány!)
Noel és a futóbicikli – elválaszthatatlanok (egyébként ajánlom mindenkinek, fantasztikus találmány!)

Biciklivel indultunk és félúton egy nagy rét mellett haladva Noel boldogan mutatott a “semmire”, hogy Mami ott a játszótér, menjünk oda! Mondtam neki, hogy ez még nem a játszótér, de menjünk persze, ráérünk. Ez az Ő ideje. Egy rettentően sáros rét egy picike dombbal, néhány fatuskóval, valami fabódéval, aminek a funkciójára még nem jöttem rá, már ha van neki, óriási kövekkel és egy csörgedező kispatakkal.

27336012_10155946328249373_1808388919_o (1024x768)

Egy idő után bevallom őszintén, kezdtem unni magam, 20-adjára végigmenni ugyanazon a “kősorozaton”, leülni a fatuskókra, azt játszva, hogy reggelizünk és Noelt kergetni, ahogy elkapja a “mamiróka”, túrni a sarat és nézni a képzeletbeli házunk képzeletbeli kéményén kiáradó képzeletbeli füstöt. Mondtam, Noelnek: Gyere Kincsem, induljunk a játszótérre.

27267015_10155946328059373_1443626751_o (768x1024)

De hát Mami, most is a játszótéren vagyunk!

Imádom azt a kis bölcs fejét <3
Imádom azt a kis bölcs fejét <3

PAFF!!! Ez a mondat kiütött és döbbentem néztem Noelre, akinek a játszótér nem a gondosan megtervezett és az EU által jóváhagyott hiperszuper felszerelt, színes eszközök jelentik. Tulajdonképpen bármi lehet az, ha hagyjuk neki. Ha a fantáziájára bízzuk. Noel nem értette, miért akarok egy MÁSIK játszótérre menni, amikor most is ott vagyunk. 3 órán keresztül játszottunk a “semmivel” és Noelnek fantasztikus délutánja volt.

A "reggeli" helyszíne a "házunk" előtti "teraszon"
A “reggeli” helyszíne a “házunk” előtti “teraszon”

Ezért gondolom, hogy nincs szüksége egy gyereknek sok játékra és TV-re sem. Noelnek nincs és sosem volt sok játéka, de vélemyénem és tapasztalatom szerint még az is sok.

Vekerdy azt mondja, minél koszosabb egy gyerek, annál jobb. Nos, akkor nekünk tegnap nagyon jó volt, mert olyan mocskosan jöttünk haza, hogy fejtörést okozott, hogy menjünk el a lépcsőházban a kaputól a bejárati ajtónkig. És a sarat még most sem tudom, hogy mossam le a csizmájáról 😀 De imádta és eszem ágában sem volt rászólni. Bevallom, néha nagyon nehéz és megfordul a fejemben, hogy leültessem -e egy mese elé, de eddig nem tettem (tévénk sincs). Amikor látom, milyen hihetetlenül kreatív, okos és lelkes, remek megerősítés, hogy jól csinálom, tartsak ki. A nehezebbik utat választottam, mint sok minden másban, de megéri.

27398179_10155946328369373_807715349_o (1024x768)

Na de visszatérve az előző üzenetre. Ez az egy mondat sok mindent eszembe jutattot. Folyton rohanunk, törtetünk a cél felé. De mi is a cél? Valóban a cél a cél? Érezted már úgy, hogy hosszú időn keresztül készültél valamire és amikor elérted a célod, jött a nagy üresség? Én már igen. Többször is. Akkor értettem meg azt a mondatot, hogy mindig az út a lényeg és nem a cél. Az út a valódi cél, a tapasztalás. Ez annyira igaz.

Kommandózik... (valójában csak elesett a dombmászás közben... a sárban persze).
Kommandózik… (valójában csak elesett a dombmászás közben… a sárban persze).

Végül el sem értük az eredeti célunkat, de elengedtük, nem ragaszkodtunk görcsösen hozzá és fantasztikusan éreztük magunkat, olyan tapasztalatokkal, amiket nem kaptunk volna meg akkor, ha csak az eredeti célunk után megyünk szemellenzővel. Lehet, később érünk oda, de egyszer majd csak odaérünk. Vagy nem, mert nem is  valódi cél, nem az a mi utunk. Nem szuper játszótér, hanem a csodálatos, természetközeli tér, ahol kiélhetjük minden kreativitásunkat. Ahol gyönyörködhetünk gyermekünk izgatott és csillogó szemében. Sokszor vágyakozunk valami után, ami csak illúzió, ami valójában nem is tesz boldoggá, túl nagy jelentőséget tulajdonítva a külsőségeknek.

“Boldogságunk vagy boldogtalanságunk sokkal inkább függ attól, hogy mi van bennünk, mint attól, hogy mi van körülöttünk.”

– mondta egyszer Kosztolányi.

Mindenben ott van a lehetőség és ne féljünk útirányt változtatni. Az nem kudarc. Az a kudarc, ha nem merünk változtatni. Ha engedünk az egonak és nem ismerjük be, hogy meggondoltuk magunkat. Lehet találtam, valami jobbat. Vagy csak kitérőt kell tennem.

Ez a sármennyiség SEMMI ahhoz képest, amit végül levakartam pár marék fű és botok segítségével.
Ez a sármennyiség SEMMI ahhoz képest, amit végül levakartam pár marék fű és botok segítségével.

Bármiben megtalálhatjuk a boldogságot, nem számítanak a körülmények. Ez persze nem ilyen egyszerű. Nagyon nehéz nekem is és másnak is – igen a látszat ellenére is! Ezt magamnak is mondom, mert figyelmeztetnem kell magamat is rá. Minden egyes nap annyi leckét kapunk. Csak rajtunk múlik, hogy szivatásnak vagy tanulásnak vesszük? Hogy az életet, a Földet egy nagy játszótérnek tekintjük -e, ahol minden nap felfedezhetünk valamit, ami boldogságunk forrása lehet vagy hagyjuk, hogy a rutin és a monotonitás, a másoknak megfelelni akarás végleg eloltsa bennünk a kreativitás lángját?! Ne tegyük se magunkkal, se gyerekeinkkel.

minie

Tetszett a cikk? Segíts, hogy minél  több nyitott szívű olvasóhoz eljuthasson. Lehet valakinek épp erre az információra van szüksége.

OSZD MEG és LIKE. Minden visszajelzésért, támogatásért hálás vagyok. 

Köszönöm

2 thoughts on “Az egész világ egy nagy játszótér

Comments are closed.