Karácsony, ahogy még nem ünnepeltük…

Idén meglehetősen rendhagyó módon ünnepeltük a Karácsonyt. November óta a Dominikai Köztársaság a lakhelyünk így nálunk elmaradt a hideg és a hó… és egy picit az igazi “karácsonyi” hangulat is. Nem volt ajándékozás, de volt sok-sok szeretet, napfény és örömkönnyek.

Egyébként sem szoktunk ajándékozni. Mióta megismertem Lacit teljesen átértékelődött minden az életemben/életünkben. Minden egyes nap ajándék. Sajnos nagyon elcsépeltnek hangzik, de valóban így érzem. Annyira szeretjük, tiszteljük és csodáljuk egymást. Minden egyes nap hálát adunk amiért vagyunk egymásnak. Mióta Lacit megismertem minden formalitás fölöslegessé vált. Csak Ő van és én és a szeretet. Lassan két éve pedig ez kiegészült a mi csodálatos kisfiunkkal, így most már hárman alkotunk egy erős “szeretet-egységet”.

Nincsenek elvárások. És nem kell Karácsonynak lennie ahhoz, hogy meglepjük egymást valamivel, amit rendszeresen meg is teszünk. Mert ott éppen akkor adódik valami lehetőség, bevillan egy ötlet amiről tudjuk, hogy örömet okozhatunk a másik felünknek. És örömmel, kötetlenül megtesszük vagy megvesszük. Lehetséges, hogy ez éppen Karácsony idejére esik. Van amikor egyikünk sem ad a másiknak ajándékot. Volt már olyan évünk, hogy Laci lepett meg és volt, hogy csak én Őt. (Ugyanez a helyzet a születésnapokkal, a névnapokat pedig egyáltalán nem tartjuk számon.)

DE! Minden egyes Karácsonyt örömkönnyek között töltünk, valódi, tiszta, elvárások nélküli szeretetben. És ez a lényeg, semmi más. Ez idén sem volt másképp.

2016-12-26-14-45-28

Érdekes volt megtapasztalni a Karácsony körüli őrület hiányát. Nincsenek rohanó ingerült emberek, akik utolsó pillanatra hagynak mindent és vásárolják a kötelező és fölösleges ajándékokat. Csak nyugalom volt és szeretet… na és persze sok-sok napfény, pálmafák és a Karib-tenger.

p1140475

Nagyon szerény körülmények között ünnepeltünk már ami a “körítést” illeti – minimális dekorációval és egy kedves kis szobafenyővel. December 24-ét hármasban töltöttük, főztünk, elmentünk megnézni, milyen programokkal színesítik a helyiek ezt a katolikusként számukra is fontos alkalmat, de aznapra a fő attrakció a diópucolás volt, Noel mindennél jobban élvezte. A többi napot egy nagyon kedves család társaságában töltöttük, többek között a Playa Bonita nevű csodálatos partszakaszon.

p1140490

p1140551

Jövőre másképp lesz. Kisfiunk, Noel miatt kialakítjuk majd a mi saját kis hagyományainkat. Emlékszem nekem is milyen sokat adott kisgyermekként a Karácsony körüli misztikum csodája. Ezt nem szeretném elvenni Tőle. Viszont az fontos, hogy ez az ünnep valóban a szeretet ünnepe legyen és ne süllyedjen el ajándékhalmok és kötelességek sokaságában.

Ebben a videóban pedig elröpítünk benneteket a Karib-tengerre, ahol néhány percben betekintést nyerhettek, milyenek a las terrenas-i karácsonyi fények, milyen a hangulat, hogyan és hol ünnepeltünk mi. Sőt, lehull a lepel utánozhatatlan szörftudásomról is, melyet a kedvetekért lelassítottam, hogy még szemléletesebb és élvezhetőbb legyen az élmény 😀

 

minie

Tetszett a cikk? Segíts, hogy minél  több nyitott szívű olvasóhoz eljuthasson. Lehet valakinek épp erre az információra van szüksége.

OSZD MEG és LIKE. Minden visszajelzésért hálás vagyok. 

Köszönöm