5 ok, amiért nem iszunk tejet

Ebben a bejegyzésben megosztok Veletek 5 okot, amiért mi nem fogyasztunk tejet. A cikk végén egy érdekes tévhitet is olvashattok a tejről, ami lehet sokatokat megdöbbent.

Először is fontos leszögezni, hogy ezt a bejegyzést nem vitaindítónak szánom. Higgyétek el, már rég túl vagyok azon, hogy bárkit is meg akarjak győzni. Ez a MI meglátásunk, a MI véleményünk az alapján, amit láttunk, olvastunk, tapasztaltunk a férjemmel. Nagyon megosztó téma és rengeteg információ kering tejfogyasztás pro és kontra. Teljes tiszteletemmel elfogadom, ha ezzel valaki nem ért egyet, de mindenképpen érdemes megvizsgálni az érem ezen oldalát is.

Férjemmel a tiszta, növényi alapú táplálkozás a szenvedélyünk. Ez nem csupán TÁPLÁLkozás számunkra. Életforma, hobbi és örömmel kutatunk a témában hosszú órákon át, beszélgetünk erről szakemberekkel és tapasztalt érintettekkel, tanulmányokat böngészünk és fordítunk (ez utóbbit inkább csak Laci). Ez így megy már több, mint 5 éve, ahogyan ebben  vagy ebben a bejegyzésemben olvashatod. Tehát elmondhatom, hogy elég sok információ van a birtokunkban. Nem csak információ, de sok-sok tapasztalat.

először is tisztázzuk, mit értek tej alatt

Minden állati eredetű tejet és tejterméket. Minden, ami állati tejet tartalmaz.

A témáról egyébként egy könyvet tudnék írni, de összeszedtem 5 tömör pontban, mi miért nem fogasztunk tejet, mivel sokan megkérdezik, megkérdezitek tőlem.

1. Emberi fogyasztásra NEM alkalmas

Az állati tej (kivéve a ló- és szamártejet) kazein alapú, az anyatej albumin alapú. Az emberi szervezet számára egy nagyon megterhelő, állandó gyulladásban tartó, “testidegen” anyag. A tehéntej emberi fogyasztásra nem alkalmas.

2. A tehéntej a kisbocié, az ő fejlődését szolgálja

Az ember az egyetlen faj, ami a szoptatási időszak után más emlős tejét issza. Ez nagyon bizarr, ha belegondolsz. A kisbocié a tehéntej, a kisbabáé az anyatej. Megvan mindennek a helye, ideje és funkciója. A tehéntej, a többi állati tejjel egyetemben, köszönőviszonyban sincs az anyatejjel. Egészen más. Isten pontosan úgy alkotta meg, hogy a tehéntej a kisbocinak tökéletes legyen ahhoz, hogy egészségesen és megfelelő ütemben fejlődjön, csakúgy, mint az anyatejet. Azért egy boci és egy kisbaba nem ugyanaz, ugye?

xplore (1)

 

3. Etika

Sokaknak nem fontos az egészsége sajnos annyira, hogy lemondjanak a tejről és tejtermékekről, de mégis lemondanak róla, miután megnéznek egy dokumentumfilmet arról, hogyan, milyen kegyetlen körülmények között élnek ezek az állatok. Szülés után erőszakosan elválasztják kicsinyeiktől, holott sokan nem tudják, hogy a tehén mennyire egy kötődő állat. Viszont az emberek szerint a bocitej az embereket illeti meg és nem a kisbocit, így gyorsan le kell választani, “nehogy” a boci megigya előlünk!

De ez csak a kezdet. A kínok kínját élik át éveken keresztül, borzasztó körülmények között. Egész életüket egy helyben élik le, csövekre kötve, míg végkimerülésben össze nem esnek. Senkinek sincs joga így bánni egy élőlénnyel, “még egy embernek” sem. Tudom-tudom, vannak szabadon – vagy szabadabban – tartott állatok és olyan szerencsés bocik, akik szophatnak, de sajnos ők vannak kisebbségben.

+1 érdekesség: annyira természetesek azok a képek, ahol a kisbocit orrkarikával látjuk. Elgondolkoztál már valaha azon, hogy miért van az az orrában? Azért, hogy ne tudjon szopizni. Mert attól a gyűrűtől nem, vagy csak fájdalmak árán tud hozzáférni anyja tőgyéhez, így “erőszak nélkül” Ő maga adja fel a próbálkozást. De legalább anya és borja együtt maradhatnak.

4. Hormonok és antibiotikumok

A tejipar nem csak etikai hanem -visszatérve- egészségügyi oldalról nézve sem a legemberbarátabb, ugyanis a teheneket és szervezetüket “megerőszakolják” a sok hormonnal (hogy többszörösét termeljék a tejnek) és antibiotikummal és “mi” azt a tejet isszuk, ezt adjuk a gyermekeinknek. Hozzáteszem, valószínűleg, mint általában a legtöbb élelmiszer, zöldség, gyümölcs, gabona esetében, úgy a tej esetében is “biztonságosabb” magyar terméket választani, bár ettől még a többi pont megállja a helyét, ami miatt házi tejet sem fogyasztunk.

5. Környezetszennyező

A szarvasmarha tartás a legkörnyezetszennyezőbb tevékenység a Földön. Nemcsak a termőtalaj és a vízkészletek kimerítéséért felelős, hanem a metánkibocsátás miatt a globális felmelegedéshez is hozzájárul. A világ összes szarvasmarhája több káros anyagot bocsát ki, mint az összes autó és repülő együtt. Megdöbbentő! Egy tehén fenntartásához rengeteg víz szükséges. Érdekességképpen nézzétek meg az alábbi ábrát. Egyetlen kg marhahús “előállításához” 15.415 liter vízre van szükség. Hasonlítsátok ezt össze egy kg almához képest.

17021498_1831954643732312_8479286423584360504_n

+ 1 TÉVHIT a tejben lévő kálciumról

A tejben valóban sok a kálcium, de annak nagy részét a mi testünk nem képes beépíteni, hozzáteszem szerencsére, mert nincs is szükség annyi kalciumra, mint amennyit a reklámok elhitetnek velünk. Tehát nem attól lesz erős a csont, hanem többek között a sok D vitamintól.

Ha érdekelnek a hasonló témájú cikkek, szívesen olvasnál vegán receptekről és az egészséges, tiszta, növényi alapú táplálkozásról illetve szépségápolásról, kattints ide.

minie

Tetszett a cikk? Segíts, hogy minél  több nyitott szívű olvasóhoz eljuthasson. Lehet valakinek épp erre az információra van szüksége.

OSZD MEG és LIKE. Minden visszajelzésért, támogatásért hálás vagyok. 

Köszönöm