Természetes babaápolás, ahogy mi csináljuk

Rengeteg az információ és óriási a kínálat babaápolás  terén. Minden anya a legjobbat szeretné gyermekének, de melyik is a legjobb? Nos, ez szubjektív vélemény, de az biztos, hogy nem kell túlbonyolítani a babaápolást. Sok csábító cikk van, de álljunk ellen, a babaápolás egyszerűbb, mint gondolnád. Egy fontos szabály azonban van: kizárólag természetes anyagokat használj babádra és a babád körül!

Ha szívesen olvasnál még hasonló tartalmú cikkeket vagy szeretnél tudni esetleges baba-mama programokról, akciókról, kattints ide.


Egy régebbi bejegyzésemben már olvashattatok, milyen kemikáliákat kerüljünk nem csak baba- hanem általánosságban bőrápolás terén. Azt is tudhatjátok már, mi a különbség a bio és az organikus között, lényeges -e, hogy minősített termékeket vásároljunk.

fürdetés

Most kizárólag babaápolásról esik szó, megosztom Veletek saját tapasztalataimat valamint, hogy én hogyan ápoltam kisbabám érzékeny, finom, tiszta bőrét.

Lehet, hogy sokatokat megdöbbent majd, de Noelt az eslő hetekben nem fürdettem egyáltalán. Ennek több oka is volt:

 • egyrészt utálta, szegénykémnek ez egy sokkhatás volt amikor próbáltuk, nem akartuk kitenni ennek, hiszen
 • teljesen fölösleges egy újszülött babát fürdetni. Annyira illatosak, tiszták még. Nem érintkeznek semmivel és senkivel, nem játszanak a homokozóban és még csak nem is izzadnak (azt most pontosan nem is tudom, hány hetes korukig nem verejtékeznek, akkor sem ha melegük van, de utána járok. Már rég foglalkoztam ezzel).
 • nincs szüksége bőrének sem vízre, sem pedig fürdetőre
 • ennyi idős korban még semmi jelentősége a napirend kialakítása szempontjából, Te is tapasztalod, se nappalod, se éjszakád, csak szoptatás 2-3 óránként, ahogy igényli és alvás, minimális ébrenlétekkel
 • széklete is könnyedén eltávolítható sima vizes kendővel, nem marad bőre büdös az anyatejes széklet után, nincs miért szappanozni (az megint más kérdés, ha kifolyik a pelenkából és még a nyaka is “olyan” – abban az esetben legegyszerűbb gyorsan lezuhanyozni)
 • más felvilágosultabb országokban – például Anglia – nincs a babáknál ez a fürdetésmánia… hagyják, minél tovább maradjon az értékes magzatmáz a babák bőrén és nem is javasolják a (rendszeres) fürdetést az első hetekben. Itthon már sajnos a születés napján megfürdetik, ráadásul vegyszeres vízben 🙁 El nem tudom mondani, mennyire dühít (de ez egy másik téma)

Nálunk Noel néhány hét után sem szeretett fürdeni. Ekkor taktikát váltottunk, és mintha elvágták volna ellenszevét az esti fürdetés iránt.

 • az ajánlott 36-38 fokos vízhőmérsékletet felemeltük 39-re (valójában ez volt a kulcs)
 • karunkon hasra fektetve tértünk át, háton fekvésről – Gondoljatok csak bele, milyen rémisztő lehet szegénykéknek hanyatt beletenni a vízbe. Nem látja, nem tudja, mi fog következni. Míg ha hason van, látja, mi  történik, nem éri váratlanul a víz közege).
Hasznos eszközök fürdetéshez
 • magasra helyezett babakád – rengeteget számít, hogy ne csak a baba, hanem Te is/ Apa is kényelmesen fürdessetek. Sokkal élvezetesebb Nektek is, ha nem arra koncentrálsz közben, hogy “jajj leszakad a  derekam”. Amíg Noel pici volt, nem pancsolt és nem töltöttünk sok időt a fürdetéssel, addig pl a szoba közepén fürdettünk a padlón, nekünk is kényelmesebb volt a földön ülni, térdelni mellette, mint behajolva a kádba. Később a kádra csináltattunk egy lapot, amire ráhelyeztük a kádat.
 • biztonsági fürdető – itt most nem elsősorban a baba biztonsága miatti aggodalomból vettük, hiszen ott voltunk mellette, nem eshetett baja, hanem inkább a mi kényelmünket szolgálta. Amikor már Laci karja sem bírta – nem is gondolnátok milyen megterhelő huzamosabb ideig tartani azt a csöpp kis testet – mondtam, hogy akkor most veszünk egy ilyet és kész. Nem vagyunk azok a fölöslegesen költekező típusok, elég egyszerűen oldjuk meg a dolgokat, főleg babaápolás terén. De ez egy zseniális találmány, el sem tudtam volna képzelni a fürdetést nélküle. Így akár fél órát is ellubickolt Noel, én meg csak ültem a kád mellett, locsolgattam, játszottam vele (vagyis inkább Apa). Tényleg csak arra tudtunk figyelni, ami a legfontosabb: rá… és nem a sajgó hátunkra. Nekünk ilyen fürdetőnk volt, elégedettek voltunk vele. Ekkor már természetesen a nagy fürdőszobai kádban. Rövid ideig használtunk műanyag babakádat és akkor is a kisebb méretet.

FEMINIE kozosseg feliratkozas

ápolás

Fürdetés

Ahogyan már említettem, egy kisbaba bőrének semmi szüksége fürdetőkre, akkor sem, ha kizárólag természetes alapanyagokat tartalmaz. De ha mindenképpen ragaszkodunk hozzá én a Biola és a Weleda körömvirágos fürdetőjét ajánlom. Ne közvetlenül babánk bőrére kenjük, hanem tegyünk egy cseppet a fürdővízbe. A haját (fejbőrét) is nyugodtan mossuk ezzel a vízzel (illetve, ha a későbbiekben szükséges a hajmosás, arra is használhatod).

Arc/testápolás

Ideális esetben hidratálásra sincs szükség, de ha úgy látod igényli a bőre (például télen), vagy nem szárazon szeretnéd végezni a babamasszázst, ajánlom a teljesen natúr, hidegen sajtolt, finomítatlan, bio édesmandula olajat. Mi ezt használtuk és használjuk a mai napig – de csak alkalmanként. Az egész testét bekenheted az olajjal, de ha télen például kevésnek találod, a Weleda körömvirágos arckrémjét javaslom. Noel pofija például érzékeny, így szükséges kiegészítő hidratálás.

popsi

Mi nem használtunk nedves törlőkendőt Noel bőrére. Vettünk kozmetikai eldobható “nyomkodós” kendőt. Minden pelenkázás alkalmával oda készítettünk egy kis műanyag tálba meleg vizet, majd a kendő segítségével sima vízzel tisztítottuk le. Ha van rá kapacitásod, készíthetsz be kis textilpelenkákat és kimoshatod őket. Ez a legkörnyezettudatosabb megoldás.

Általában nem használtunk popsikrémet. Itt is érvényes, hogy ha nem muszáj, ne kenjük. De ha picit piros vagy irritált volt a bőrfelület, Weleda körömvirágos popsikrémét valamint Panarom Napsugárkrémet használtunk Csodálatos, natúr termékek. Ajánlom még a Konzol Sheavajat, rendkívül jó minőségű, sűrű, testes krém. Akár általános babaápolásra, akár csak az érzékenyebb részekre – arc, popsi, száraz foltok.

Egyszer “találkoztunk” nagyon súlyos pelenkakiütéssel, orvosi eset volt, de az akkori gyermekorvosunk tanácsai nagyon elrettentőek voltak (azóta váltottunk). Végül Stadelmann – rózsa-teafa hidrolátummal fújtuk minden pelenkázás után majd Panarom napsugár kenőccsel kentük. Ez esetben inkább ajánlom ezt a Weledával ellentétben, ugyanis ez egy viaszos réteget képez a bőrön, megakadályozza a bőr felázását és tele van csodálatos hatóanyagokkal.

Ez a megoldás egyébként több ismerősömnek is megoldást jelentett nagyon súlyos, gyulladt kiütések esetén is. Érdemes egyébként szétnézni a Stadelmann termékekek között, csodálatosak – nem csak babaápolás terén. Ebből is láthatjátok, hogy nem kell azonnal a kemikáliákhoz nyúlni, főleg, ha babád bőréről van szó, hiszen minden ott van a természetben.

szájápolás

Amíg ki nem bújtak teljesen az első fogak, addig nincs szükség különösebben szájápolásra. Ha már megvannak az első fogacskák, puha sörtéjű vagy gumi babafogkefével végezzük. Fogkrémre egyáltalán nincs szükség, két éves kor előtt semmiképpen. Ha már biztosan nem nyeli le a fogkrémet, hanem kiköpi, el lehet kezdeni a fogkrém használatát, de nem szükséges. Noel most 23 hónapos és egyelőre még csak nem is tervezem a fogkrém használatát.

Víz és fogkefe bőven elegendő. Még olyan tiszta a szervezetük, szájukban sincs annyi baktérium, mint a miénkben ezért náluk ennyi idős korban nyoma sincs a kellemetlen lehelletnek. Kifejezetten illatos a szájuk. Nem tudom, hogy az anyatejtől -e, lehetséges. Mindenesetre – ahogy már említettem – addig feltétlenül várjunk a fogkrém használatával amíg ki nem köpi. És akkor is csak fluorid mentes, kizárólag természetes összetevőkből készült fogkrémet használjunk.

fülápolás

Ennek sem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani, a hagyományos fülpucoló pálcikát pedig felejtsük el. Fürdés közben, ha nedves ujjal kitöröljük vagy fürdés után nedves textilpelenkát az ujjunkra húzunk és azzal áttöröljük, bőven elég és ezt sem minden alkalommal. Baba függő, lehetséges, hogy néhány hetente elég. Ami látványos, azt töröljük ki a füléből, de ne tömködjük be egy pálcikával.

babatextilek

Nem csak az fontos, mivel kenjük a babánkat, hanem, hogy mibe bugyoláljuk be. Milyen anyagok fedik a testét a nap majdnem 24 órájában. Ez is egy eléggé tág téma, jöhetnék itt a biopamuttal és az öko, fairtrade termékekkel, de ez a cikk most nem erről szól. Mi az egész család részére öko mosószert használunk. Noelnek, pedig még extrább mosószert használtunk, az Ő ruháit mindig külön mostuk (ma már nem) másfél évig. Öblítőnek ecetet és pár csepp levendula illóolajat, ami nem csak enyhe illatot biztosít, hanem fertőtlenítő hatással is rendelkezik.

Az ecettől pedig ne félj, nem lesz ecetszagú a ruha, ellenben nagyon hatékony és pénztárcabarát megoldás. Lágyítja a vizet és segít a ruhákban felhalmozódott vegyszermaradványok eltűntetésében. Fehér ruhák esetében a mosószer egy részét mosószódával váltottam ki. A mosódiót is sokan dicsérik. Régóta izgatja a fantáziámat, de még nem próbáltam.

mamaápolás

Ne feledkezzünk meg a mamák ápolásáról sem, ugyanis Te érintekezel legtöbbet a babáddal. Gyakori bőrkontaktus, szoptatás. Mind-mind számítanak kisbabád szempontjából is, hiszen bőrön és az anyatejen keresztül is áthatolnak sajnos nem csak az értékes anyagok. Itt bővebben olvashatsz róla, mire érdemes figyelni, ha kozmetikai terméket vásárolsz.

P1100934 (1024x684)

Azon felül, hogy kizárólag natúr terméket kenj magadra, a mellkas, nyak környékét és melledet (ha szükségesnek érzed a hidratálást) kend azzal, amit a babádra is kensz, például mandulaolajjal (de ne legyen olyan a mellbimbód szoptatásnál).

És ami még nagyon-nagyon fontos: kerüld a parfümök használatát!!!!! Rettentő hatással vannak az agyra ezek a mű illatok, amik becsapják érzékszerveinket, a babára nézve pedig kifejezetten káros (mondjuk a felnőttekre nézve is), arról nem is beszélve, hogy azzal azonosítja az “anyaillatot” a természetes illat helyett.

Végezetül összegzem a cikkben leírt, általam kipróbált, használt és ajánlott babaápolási cikkeket.

babaápolási termékek listája

fürdetés
 • Weleda körömvirágos babafürdetője (DM-ben például lehet kapni)
 • Biola babafürdető (sok bioboltban elérhető)
arc- és testápolás
 • natúr, finomítatlan, bio édesmandula olaj (drogériák, bio boltok)
 • Weleda körömvirágos arckrém (DM)
 • Panarom napsugár popsikenőcs arcra (ha nagyon száraz, ha nagyon fúj a szél, hideg van)
 • Konzol sheavaj (ha száraz a bőre vagy szélsőséges időjárás esetén)
popsi
 • Weleda körömvirágos popsikrém
 • Panarom napsugárkém
 • Konzol sheavaj
 • Stadelmann rózsa-teafa hidrolátum
mamáknak

Érdemes böngészni a Konzol és Biola oldalakon, bármit nyugodt szívvel ajánlok, a Stadelmann és Panarom termékek pedig egyenesen csodálatosak! A stadelmann termékek nekem nagyon sokat segítettek a szülés utáni regenerációban.

Az előzőeken túl a mamáknak, ha valami igazán különleges és tiszta kényeztetésre vágynak, ajánlom a Perla többfunkciós olajat, ami amellett, hogy rendkívül hatékony, igazán leegyszerűsíti életünket, már ami az arcápolást, tisztítást illeti. Mind fantasztikus termékek!

Biztosan még számos kiváló natúr termék van, de látjátok, milyen egyszerű, nem szabad túlzásokba esni. Mi magunk éppen ezeket próbáltuk (illetve többet is, de ezekkel voltunk elégedettek), olyat pedig nem szeretnék ajánlani, amit nem teszteltünk. Néhány termék bőven elegendő. Írjátok meg kommentben, ha ismertek még jó minőségű natúr babápolási termékeket, bővítsük a listát 🙂

Ha szívesen olvasnál még hasonló tartalmú cikkeket vagy szeretnél tudni esetleges baba-mama programokról, akciókról, kattints ide.

minie

Tetszett a cikk? Segíts, hogy minél  több nyitott szívű olvasóhoz eljuthasson. Lehet valakinek épp erre az információra van szüksége.

OSZD MEG és LIKE. Minden visszajelzésért hálás vagyok. 

Köszönöm