Vegán székelykáposzta

Vegánként sem kell lemondanod a hagyományos ízekről, ha erre vágysz. Egy jó fűszerezéssel ínycsiklandó magyaros ízeket kreálhatsz hús nélkül is.

Mindig is nagy kedvencem volt. Férjem sosem szerette, viszont mióta vegán, azóta olyan dolgokat is szeret, amiket azóta sosem, köztük ezt is. Bár lehetséges, hogy ez csupán véletlen egybeesés, hiszen annyit változik az ízlésünk egyébként is életünk során.
Mindenesetre ez egy nagyon ízletes, ám nem túl laktató fogás, ugyanis mi nem fogyasztunk szóját (nagyon ritkán vendégségben, vagy én készítek tempéht), így egy nagyon jól fűszerezett, nagy tál savanyú káposztát eszel. Így önmagában kicsit kevés, de kenyérrel és mondjuk utána palacsintával, tökéletes ebéd.

HOZZÁVALÓK: 1 fej vöröshagyma, 1 nagy gerezd fokhagyma, 1 kg savanyú káposzta, 1 liter alaplé, 2-3 babérlevél, 4 tk füstölt pirospaprika, 250 g növényi joghurt vagy tejszín, 1 paradicsom, 1 csapott tk. édeskömény, 2 ek. kókuszolaj, 7 szem egész bors

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A kókuszolajon kezd el dinsztelni az apróra vágott vöröshagymát, néhány perc után dobd csak rá az apróra vágott vagy fokhagymanyomón áttört fokhagymát, különben odakaphat
  2. Ha már üveges a hagyma, tedd bele a pirospaprikát, kavargasd pár percig,  de figyelj, nehogy megégjen, majd tedd rá a jól átmosott savanyú káposztát
  3. Öntsd fel 1 liter alaplével, dobd bele a babérlevelet, a négybe vágott paradicsomot, a köményt és a borsot
  4. Főzd össze őket, nem kell sok idő, kb 30 perc alatt
  5. A végén a növényi joghurt felét keverd a káposztába

P1170998 (800x799)

TÁLALÁS: Tetejére tegyünk növényi tejfölt/joghurtot és egy kis frissen őrölt borsot, kenyérrel, pereccel, pogácsával tálaljuk.

TIPP: Én személy szerint nem szeretem a szójakészítményeket, de az Alpronak és Joya-nak vannak joghurt- és tejföl-, tejszín készítményei. Elkészítheted Te magad is, receptet itt találsz hozzá. Használhatsz joghurtkultúra helyett kifejezetten tejfölkultúrákat, amiket innen tudsz rendelni. Vagy használhatsz egyszerűen csak növényi tejszínt, pl. zabtejszínt, mandulatejszínt, amibe teszel egy kis citromlevet és sót.

Alaplének én szeretem a DM bio zöldségleves kockáját, adalékmentes és árban is igen kedvező a többi bio leveskockához képest. Természetesen elhagyható és helyettesíthető sóval és szárított zöldségkeverékkel.

Természetesen Te dúsíthatod is húspótló készítményekkel (szója, szejtán, gabonakolbász stb.).

minie

Tetszett a cikk? Segíts, hogy minél  több nyitott szívű olvasóhoz eljuthasson. Lehet valakinek épp erre az információra van szüksége.

OSZD MEG és LIKE. Minden visszajelzésért, támogatásért hálás vagyok. 

Köszönöm

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *